Från Alzheimer till Övervikt

Varför ännu en bok om sjukdomar? Det frågar sig även författarna till denna nya uppslagsbok med 17 av våra vanligaste folksjukdomar.

Jo, vanliga läkarböcker är oftast ingenting för hängmattan eller nattduksbordet, men det kan man nog säga att denna är. Varje kapitel inleds med en berättelse om en påhittad patient. Men det är ändå en namngiven person med besvär av olika slag som känns verkliga.
 
Insjuknandet beskrivs mycket målande i en liten novell. Därefter kommer ett utdrag ut personens journal med alla svåra ord beskrivna i marginalerna. I den fördjupning om sjukdomen som följer berättas hur långt vetenskapen har kommit och hur framtiden kan se ut för den sjuke. I en eftertext får vi sedan veta hur det gick för personen i berättelsen. Sist i boken listas svenska föreningar och organisationer som är knutna till sjukdomarna.
 
Författarna har lång erfarenhet som professorer och överläkare inom svensk sjukvård. De har valt ut 17 så vanliga sjukdomar att minst 1 % av Sveriges befolkning drabbas av dem. Dit hör exempelvis KOL, stroke och depression.
 

Boken är bra och lättläst på många sätt. Den beskriver våra folksjukdomar enkelt och lättbegripligt. Dessutom fångas man av dessa olika människoöden som kunde vara grannen, ens mamma eller varför inte jag/du själv. Trovärdigheten stärks genom journalhandlingar, provsvar, medicinordinationer och röntgenbilder. Texten är stor och luftig.

Smala kökets stora kokbok

Av: Eriksson, Kristina Tipsat av: Eva Häggström

En pigg, intresseväckande och inspirerande kokbok.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 11 januari 2008