Främlingens grav

Gravplundrare försöker tvinga Halvdan att gräva upp en gammal grav. Om han inte lyder kommer både Östbyn och Västbyn att förstöras. Hur ska han göra för att överlista plundrarna och rädda byarna?

"Han kom en blåsig höstdag. Det sägs att han var en lång man med en stor glugg mellan tänderna."

Halvdan Viking får höra berättelsen om främlingen Vidrese. Vidrese blev halshuggen och begravd på gravfältet i Östbyn. I hans grav finns också ett skrin. Ett skrin som det vilar en förbannelse över.

Ett hemskt uppdrag

Helt plötsligt dyker det upp gravplundrare. Halvdan blir tillfångatagen av Asta, som är släkt med Vidrese, och hennes besättning. De vill att Halvdan gräver upp Vidreses huvud och skrinet och ger dem till Asta. Om inte så blir han dödad och byn förstörd.

Asta tror att Östbyn och Västbyn hör ihop och väntar med att anfalla byarna. Hon vet inte att Östbyns hövding Ragnar har tänkt resa en runsten där det ska stå att han har segrat över Västbyns hövding Alarik.

Halvdan måste få det att se ut som om hövdingarna är sams. Han tar hjälp av smeden Björn. Tillsammans försöker de överlista Asta och samtidigt skapa fred mellan Ragnar och Alarik.

Det här är den andra boken om Halvdan Viking. Lättsamt och spännande skrivet och med beskrivande bilder.

Hövdingens bägare

Av: Widmark, Martin Tipsat av: Eva Sandström

Östbyns hövding blir bjuden till fest och lekar i Västbyn. Men det är något lurt på gång. Vikingabarnen Halvdan och Meia råkar i en svår knipa när de försöker se till att allt blir rättvist.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Eva Sandström den 23 oktober 2013