Foxfire

Fem tonåringar sluter sig samman och bildar ett hemligt gäng som står upp mot orättvisor och förtryck.

Av: Oates, Joyce Carol
Språk: Engelska
Publiceringsår: 1993
Låna

Jag tycker om den här boken. Utöver språket, formen och den engagerande berättelsen lyckas den förmedla en stärkande känsla av systraskap, vänskap och kärlek som substitut när familj, samhälle och strukturer brister och sviker. 

Ett hämnande utmanande vi

Det är 1950-tal i Hammond, New York. Legs, Goldie, Lana, Rita och Maddy är skolkamrater. Legs får en idé en kväll, när hon inser att lojalitet och vänskap alltid borde komma i första hand dem emellan.

Så föds Foxfire, ett vi som till en början är tillhörighet och gemenskap och sedan blir en sammanslutning som hämnas oförrätter och missförhållanden, inledningsvis med busstreck och smärre förseelser.  

Foxfire får rykte om sig och respekt. Men fem tjejer som tillsammans blir starka och utmanar konventioner, andra gäng och till slut även samhällets strukturer kommer förstås att möta motstånd. 

Våra texter

 1. Änkans bok

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Anna Sahlén

  En självbiografisk skildring av Joyce Carol Oates förlust av sin make och hur hon hanterar sorgen efter honom och det liv de hade tillsammans.

 2. Joyce Carol Oates - The Dark Lady of American Letters

  Artikel Skrivet av: Victoria Edman

  Författaren Joyce Carol Oates är en ständig Nobelpriskandidat. I över 50 romaner och novellsamlingar har hon skrämt och fascinerat oss med sina beskrivningar av den amerikanska samtiden.

 3. Blonde

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  En ordrik tät roman och en stark läsupplevelse. Joyce Carol Oates målar ett ömsint och fängslande porträtt av en amerikansk ikon.

 4. Åtta frågor till Majgull Axelsson

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Hösten 2011 besökte Majgull Axelsson Umeåregionens bibliotek. Minabibliotek passade på att ställa några korta frågor till henne innan besöket.

 5. En författares övertygelse

  Tips Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Monica Linell

  Essäsamling där Joyce Carol Oates resonerar kring drivkrafterna bakom sitt eget och andra författares skrivande och frågan om varför vi läser.

Visa fler