Flyktkonsten

Fredrik Sjöberg tyckte sig ha gjort ett riktigt fynd när han för några år sen fann en akvarell av Gunnar Widforss på en auktion i Stockholm.

Konstnären var obekant men motivet fångade honom; en krumvuxen martall vid havet. Visserligen blev konstverket inte hans, istället blev det utgångspunkten för en lång och slingrande upptäcksfärd. En färd som kom att sträcka sig över flera kontinenter och i de mest skiftande miljöer. Ett pionjärarbete om en okänd konstnär som till en början kallade sig dekorationsmålare, och ibland fick måla plank men som kom att bli en av de riktigt stora inom amerikanskt landskapsmåleri. En av bergstopparna i Grand Canyon National Park har blivit uppkallad efter honom; Widforss Point.
 
Många historier får man sig till livs i Fredrik Sjöbergs bok och han kan verkligen konsten att berätta. Sidospåren kan bli många men upptäckarglädjen smittar och tråkigt har man inte en sekund. På köpet får man författarens egna synpunkter på konsten, resandet och livet i stort och smått.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 4 juni 2007