Flugan i katedralen

En grupp engelska vetenskapsmän kämpar för att bli först med att klyva atomen.

I 1900-talets inledning togs flera stora steg i vetenskapens jakt på tillvarons minsta byggstenar, atomerna. Teoretiker räknade och kalkylerade. Praktiker försökte med experiment förstå hur materian såg ut på atomnivå och vad som händer om man påverkar atomens sammansättning genom att tillsätta (läs bombardera) ett ämne med olika saker.

En tävling med högt uppdrivet tempo

Huvudpersonerna i Flugan i katedralen är en grupp av dessa praktiker, verksamma vid universitetet i Cambridge. Universitetet har en öppen och välvillig inställning till deras verksamhet, så experimenterandet har ett högt uppdrivet tempo. Det är en statusfylld verksamhet, grupper i Tyskland, USA och Ryssland är med i tävlingen. Vem ska bli först att klyva en atom?

Det byggs, svetsas, räknas, provas och svärs. Lokalerna brinner och propparna går i proppskåpen. Elförbrukningen i laboratoriet kan jämföras med en mindre stads (elen var inte så väl utbyggd vid denna period). Vetenskapsmännen går helt upp i sin forskning.

Det här kunde ha varit mycket intressant, men tyvärr så lutar hela skildringen till att bli en hjältesaga för de inblandade engelsmännen. Att läsa boken blir därför ungefär lika spännande som att se en film där man sedan länge räknat ut hur det kommer att sluta. Synd på ett så intressant ämne!

Vetenskapsmännens vardag

Bokens värde ligger i att följa vetenskapsmännens vardagsslit. Att beskjuta en atom med elektroner är inte lätt - det är som att försöka träffa en fluga i katedralen.

 

Först blir det alldeles vitt

Av: Glas, Peter Tipsat av: Mats Enarsson

Historien om atombomben, terrorbalansen och hur jordens undergång bara blev en knapptryckning bort.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 17 september 2015