Flickan

En liten flicka blir lämnad ensam med sin faster när resten av familjen åker till Afrika en sommar.

Språk: Svenska Norska Finska Danska Engelska
Publiceringsår: 2010
Låna

När den röriga fastern också reser sin väg på obestämd tid får flickan klara sig alldeles själv. Det blir en tillvaro som präglas av frihet, ansvar och ensamhet.

Uppvaknande till livet

Med sina tunna gestalt iakttar flickan sin omgivning med förundrade ögon. Hon tycker att det är ganska skönt att vara sin egen, men har det inte alltid så lätt.

Filmen Flickan är ett drama som skildrar uppvaknandet till livet och fångar in sommaren i ett lantligt Sverige i början av 1980-talet. Det är ett frosseri i juniljusa kvällar, soliga sommardagar, vind i hår och solgenomlysta lövverk. Fotot är vackert men nästan väl stämningsfullt emellanåt.

Uppriktigt och trovärdigt

Det är uppfriskande med en uppväxtfilm där en ung flicka står i fokus. Omvärlden och omgivningen, befolkad av bra eller mindre bra jämnåriga och vuxna, speglas i hennes ögon. Filmen är en uppriktig skildring som varken överdriver åt det komiska eller det dramatiska utan blir ett trovärdigt avtryck.

Karin Arrhenius manus är mycket välskrivet och Blanca Engström spelar huvudrollen som om hon hade fötts till det. Fredrik Edfeldt har regisserat Flickan som för övrigt är det svenska företaget Acnes första långfilm.