Fjärrlån

Umeå stadsbibliotek förmedlar gärna lån från andra bibliotek via fjärrlån. Vi lånar in material från bibliotek över hela världen.

Under perioden 19 september - 26 oktober 2022 håller plan 3 stängt för golvvård. Hämtning och återlämning av fjärrlån kommer därför att ske i disken på plan 2 istället. Inget utrymme för läsesalslån kommer att finnas. Vi reserverar oss för eventuella störningar som kan uppstå i fjärrlåneservicen.

Det utlånande biblioteket avgör om de lånar ut materialet och hur länge. Vi kan aldrig garantera att en beställning kommer inom en viss tid. Du kan inte fjärrlåna medier som redan finns på något bibliotek i Umeåregionen eller på Umeå universitetsbibliotek.

Vad kan lånas in?

Material som lånas in är i första hand böcker och tidskriftsartiklar. Tidskrifter lånas som regel inte ut som fjärrlån, däremot går det bra att beställa kopior av artiklar. Vi fjärrlånar inte musikskivor eller spelfilmer.

Om du istället vill föreslå att ditt bibliotek köper in materialet fyller du i formuläret för Inköpsförslag.

Hur beställer jag?

Kontakta ditt bibliotek om du behöver fjärrlåna. Personalen där hjälper dig att förmedla lånet.

Fjärrlåneansvariga på Umeå stadsbibliotek är Veronica Norberg och Anette Lindström. E-postfrågor skickas till fjarrlan@umea.se.

Låntagarbeställningar

Du som är låntagare på Umeå stadsbibliotek kan själv beställa dina fjärrlån i LIBRIS, den nationella bibliotekskatalogen för forskningsbibliotek. Det gäller material som inte finns på Umeåregionens bibliotek eller på Umeå universitetsbibliotek. Dina fjärrlån ska hämtas och lämnas tillbaka på Umeå stadsbibliotek. Ladda ner dokumentet nedan för instruktioner. 


Du kan också läsa mer på Libris hemsida.


Priser

Lån inom Sverige och Norden är gratis.

Utlandslån kostar 200 kr/volym.

Artikelkopior kostar 2 kr/sida inom Sverige och Norden. Artiklar från övriga världen kostar 75 kr/artikel.