Fjärilslejonet

En ensam pojke räddar livet på en vit lejonunge. Det blir början på en berättelse om vänskap och mod.

Bertie bor på savannen i Sydafrika och han är oändligt ensam. Han har inga syskon, inga vänner och han får inte ens gå utanför stängslet som omringar gården.

Men när en föräldralös lejonunge hamnar i fara struntar han i mammas och pappas varningar. Han öppnar grinden och springer ut för att rädda det vita lejonet.

Lejonungen blir Berties bästa och enda vän, och för första gången är han riktigt lycklig. Tyvärr tar lyckan slut alldeles för fort.

Ett svårt löfte

Det är dags för Bertie att börja på internatskola och hela hans värld rasar ihop. Bertie skickas iväg till England och lejonungen säljs till en cirkus.

Bertie lovar att han aldrig ska glömma det vita lejonet, lovar att han ska göra allt för att hitta honom igen. Men löftet blir svårare och svårare att hålla. Åren går och första världskriget bryter ut i Europa.

Fin högläsningsbok

Det här är en gripande berättelse om vänskap, mod och kärlek till djur. Fjärilslejonet passar bra att läsa själv eller att läsa högt med barn från nio år. Boken har dessutom fina illustrationer av Katarina Strömgård.

Michael Morpurgo har skrivit över sextio böcker på engelska och några av dem har blivit mina favoriter. Flera av hans böcker finns översatta till svenska, bland annat Kaspar en kunglig katt, Toro! Toro! och Kensukes rike.

Kensukes rike

Av: Morpurgo, Michael Tipsat av: Petra Mörtvik

En fantastisk berättelse om en pojke som under en jordenrunt-seglats trillar överbord och hamnar på en ö i Stilla havet.