Fjärde riket

Blenda tröttnar på hur klassens och skolans drottning, den perfekta Hedvig, styr allt och alla. Inspirerad av grupparbetet om Hitlers väg till makten sätter hon skolans hierarkier i gungning. Men vad händer egentligen, och hur högt är priset för förändring?

Blenda börjar i en ny skola, igen. Högstadiet, årskurs 9, det ser hon inte fram emot. Hon vet att hon inte är en vinnartyp eller kompismagnet. Tvärtom brukar hon ha svårt att få vänner, svårt att synas, eller bli sedd.

Skolans drottning

I Ängholmsskolan är det ännu värre. Redan efter första lektionen inser Blenda att det finns en person, Hedvig, som styr hela klassen, kanske hela skolan. Perfekta Hedvig med sitt perfekta smink, sin perfekta pojkvän och sin starka utstrålning.

När Hedvig helt sonika lämnar franskalektionen för att hon tycker det är töntigt, följer snart resten av klassen efter. Till slut är det bara LSD (Lena-Stina Dahl) och Blenda kvar. Snabbt rusar Blenda ut för att inte hamna i lågstatusträsket direkt.

Det går inte så bra, Hedvig fnyser åt Blenda när hon försöker tilltala henne. Håller för näsan, typ. Åhh, som läser lider jag.

Maktkamp

Nästa scen är en lektion i demokrati. Klassen ska redovisa sina arbeten gruppvis, för att sedan rösta fram den bästa redovisningen. Blenda, LSD och Penny (som hamnat i onåd hos Hedvig) ska arbeta med Hitlers väg till makten. Under arbetets gång, framförallt efter redovisningsfiaskot, får Blenda en idé.

Hon övertalar de andra i gruppen att försöka ändra hierakin i skolan. Genom att kopiera Hitlers framgångsrika retorik och maktmetoder ska de sätta drottning Hedvigs tron i gungning.

Här går det undan och gruppen får lite medvind från skolans demokratiprojekt och talartribun. Snart har hela det sociala spelet vänt. Men på vilket sätt, och till vilket pris?

Stark och skrämmande läsning

Fjärde riket av Maria Nygren har legat länge på mitt nattduksbord för läsning. Jag har värjt mig inför en förväntat obehaglig läsning men när jag satte tänderna i den slukade jag den. Inte med hull och hår men så gott som.

Det är en ruggigt stark stämning, läskig utveckling och så denna direkta koppling till den mest hatade personen av alla, Adolf Hitler. Som läsare vacklar jag mellan sympatier med bokens olika huvudpersoner, precis som alla i boken gör. Lärarna och rektorn är riktiga mesar men intrigen, utvecklingen och högstadiepersonerna känns trovärdiga och det är så spännande att jag bara måste läsa den till slut.

En bok att diskutera, fullt i klass med Tusen gånger starkare, Ondskan eller Flugornas herre.

Jag gillade också Maria Nygrens debutbok 100 meter lycka.

 

Läs början av Fjärde riket på smakprov.se (länken öppnas i ett nytt fönster)

Intet

Av: Teller, Janne Tipsat av: Annika Edlund

Pierre Anthon slutar skolan och klättrar upp i ett plommonträd. Där sitter han och gör ingenting förutom att skrika slagord.

Svenne

Av: Nilsson, Per Tipsat av: Helen Forsberg

En riktigt bra bok om samhället Sverige. Hur lätt är det att bli manipulerad? Vad är rätt och vad är fel? 17-åriga Svenne dras in i sammanhang han inte kan kontrollera.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 18 februari 2014