Firekeeper's daughter

18-åriga Daunis dras in i en mordutredning i denna spännande bok om identitet, kärlek och lojaliteter.

Daunis Fountaine har en pappa som tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen och en mamma från en välbärgad vit familj.

Jobbiga händelser

Precis som sin pappa är Daunis en av stadens bästa hockeyspelare. Men nu har hon lagt skridskorna på hyllan och ska börja plugga. Egentligen skulle hon ha åkt till universitetet i Ann Arbour men efter att hennes morbror plötsligt dött och hennes mormor fått en stroke har hon bestämt sig för att stanna ett år i hemstaden Saint Sault Marie.

Hennes bästa vän Lily kommer också vara kvar. Daunis jämnåriga brorsa Levi spelar fortfarande hockey och till hans lag kommer en ny spelare. Daunis får i uppgift att visa honom runt. Han är snygg, trevlig och väldigt intresserad av Daunis. Men han berättar inte allt för henne och hon förstår snart att han har sina hemligheter. 

I staden och särskilt bland ursprungsbefolkningen pågår en del oroligheter, motsättningar mellan olika grupperingar men också en drogepidemi som polisen inte verkar kunna eller vilja göra så mycket åt. Lilys kille är missbrukare och har börjat bli hotfull. Daunis dras in i en federal utredning som kommer mycket nära hennes närmaste. Vem kan hon lita på och var har hon sina lojaliteter? 

Välskriven bladvändare

Firekeeper's daughter är en väldigt spännande bok som är svår att lägga ifrån sig. Den blir särskilt intressant, tycker jag, för att den beskriver sammanhang som inte så ofta får ta plats i litteraturen. Berättelsen väver in Ojibwe-ord och företeelser på ett fint sätt och skildrar utmaningarna i samhället för de urfolk som präglas av en sårig historia. 

På svenska heter boken Mitt namn är Firekeeper.

Läs också

 1. Tell the wolves I'm home

  Av: Brunt, Carol Rifka Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman om vänskap, kärlek och hemligheter som får konsekvenser.

 2. Himlabrand

  Av: Backe Åstot, Moa Tipsat av: Linnea Henrysson

  Livet med renarna och traditionerna är det Ánte vill ha. Men han vill också ha Erik. Är det ens möjligt, och vad skulle alla säga? Läs en fantastisk berättelse om att våga, med risk att förlora allt.

 3. Björnstad

  Av: Backman, Fredrik Tipsat av: Annika Kimmel

  En otroligt fängslande berättelse om skam och svek, kärlek och lojalitet. Första delen i en serie.