Transkribering av Skrivutmaning sommaren 2021: om du kör fast

En fullständig transkribering av filmen Skrivutmaning sommaren 2021: om du kör fast, med Julia Sandström.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Hejsan, har du kommit igång med skrivutmaningen 2021?

Då ska du få några fler skrivtips.

Det är ju så, att alla som skriver kör någon gång fast i sitt skrivande. Det spelar egentligen ingen roll hur bra idé man har eller hur mycket man har skrivit tidigare. Förr eller senare får alla författare idétorka eller också skrivkramp, som man brukar kalla det. Det vill säga när man inte vet hur berättelsen ska fortsätta.

Så här kommer några tips, på vad du kan göra, ifall det skulle hända dig.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer ett: ta en paus.

Det första jag brukar göra när jag får skrivkramp, det är att ta paus från skrivandet. Gå och gör någonting annat ett tag. Ta en promenad, hitta på något med en kompis eller gör något annat roligt. Texten finns ju kvar och väntar på dig när du kommer tillbaka. Och i bästa fall har du kanske fått en ny idé medan du har gjort någonting annat.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer två: byt skrivmiljö.

Kanske är du som jag, och har en favoritplats i hemmet där du brukar sitta när du skriver. För mig är det soffan bredvid fönstret där jag kan sitta och titta ut på människorna som går förbi på gatan. För dig kanske det är ett skrivbord eller ja, någon annan plats i hemmet.

Hur som helst, om du får skrivkramp, kan det vara bra att testa att byta skrivmiljö. Sätt dig i ett annat rum, eller kanske gå ut och sätt dig någonstans. Det är ofta enklare att se på texten med nya ögon när man befinner sig på en ny plats.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer tre: börja om.

Ibland när man kör fast i skrivandet kan det vara svårt att komma vidare, hur mycket man än försöker. Ett tips en sån gång är att välja en punkt i berättelsen, kanske i början på berättelsen eller någonstans längre fram. Men välj en punkt och så börjar du om att skriva från den punkten. Ibland så räcker det med att bara några få detaljer förändras för att skrivkrampen ska lossna.

Men, viktigt att tänka på när du börjar skriva om, så stryk inte och släng inte det du har skrivit tidigare. Det kan hända att du vill läsa det igen eller kanske fortsätta skriva på det när skrivkrampen har lossnat.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer fyra: prata med någon annan om din berättelse.

Har du kanske ett syskon, en kompis eller en annan vuxen som du kan prata om berättelsen med? Ibland, genom att prata om berättelsen högt, så kan man komma på nya idéer eller upptäcka om det är någonting i texten som behöver förändras.

Om det känns okej, så kan du ju också låta den här personen då läsa det du har skrivit. För när man skriver så är det lätt att man blir hemmablind, det vill säga, man är så uppe i texten att det blir svårt att se vad som fungerar och inte. Så en annan, utomstående person kan vara en jättebra hjälp med det.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer fem: skriv på något annat ett tag.

Sist men inte minst, om du får skrivkramp, så kan du alltid testa att skriva på någonting annat ett tag. Du som är med i den här utmaningen har ju fått välja en berättelse av tre, så du har ju två kvar om du skulle köra fast.

Kanske upptäcker du att det går bättre att skriva på någon av de andra texterna, eller så kommer du på nya idéer, när du börjar skriva på någonting nytt.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 1 december 2020