Transkribering av Skrivutmaning sommaren 2021: kom igång

En fullständig transkribering av filmen Skrivutmaning sommaren 2021: kom igång, med Julia Sandström.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Hej och välkommen till skrivutmaningen 2021. Mitt namn är Julia Sandström, och jag är författare.

I den här utmaningen har jag skrivit början på tre olika berättelser som alla har temat Ut i det vilda. Din uppgift, som är med i den här utmaningen, det är att skriva fortsättningen på en av de här berättelserna. Skriv antingen själv, med en kompis eller ta hjälp av en vuxen, om du vill det.

Här kommer några skrivtips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer ett: skriv någonting du själv skulle tycka om att läsa.

Det kan låta självklart, men ju roligare du tycker det är att skriva, desto bättre kommer din berättelse att bli. I det här fallet har du fått tre berättelser som du ska välja mellan, men när du väl börjar skriva är det upp till dig att bestämma hur du vill att berättelsen ska fortsätta.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer två: gör en plan.

Innan du börjar skriva på allvar, kan det vara en god idé att fundera på vilken typ av berättelse du vill skriva. Ska det vara en rolig berättelse? Eller kanske en läskig? En magisk? Ska den ha ett lyckligt slut eller ett olyckligt slut? Allt det här är sånt som du gärna får börja fundera på innan du börjar skriva.

Sedan kan det ju vara så att du ändrar dig senare, och det är ju helt ok. Men det är ändå en bra idé att ha ett litet hum om hur du vill att berättelsen ska gå, när du börjar skriva. Så att du… det minskar risken för att du ska få skrivkramp som man brukar kalla det för, och köra fast i skrivandet.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer tre: bestäm tid och plats för din berättelse.

Alla berättelser utspelar sig ju på en viss plats och vid en viss tidpunkt. I det här fallet så ska ju berättelsen utspela sig någonstans i Västerbotten men Västerbotten är ju stort. Och när det gäller tidpunkt så, den kan ju utspela sig i nutid, men det kan ju också vara i dåtid, i det förflutna, eller i framtiden. Det är helt upp till dig att bestämma.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Tips nummer fyra: bekanta dig med dina karaktärer.

När det gäller karaktärerna i din berättelse, det vill säga personerna som berättelsen handlar om, är det bra om du som författare vet så mycket om dem som möjligt. Innan du börjar skriva kan du därför fundera på sånt som hur karaktärerna ska se ut.

Men även på hur de kommer att vara som person. Vad tycker de om, vad tycker de inte om? Vad är de rädda för, vad drömmer de om? Fundera även på deras omgivning, om de har kanske några kompisar eller familj, går de i skola eller har ett jobb? Och vars bor de någonstans?

Allt det här behöver du inte sedan ha med i berättelsen utan du kan hellre välja några egenskaper som hjälper till att göra dina karaktärer speciella och så fokusera på dem.

Slutligen ska du få några boktips. Det finns flera bra skrivhandböcker därute, som du kan låna på ditt bibliotek. Ett tips är boken Skriv om och om igen av Ylva Karlsson och Katarina Kuick och ett annat är Skrivboken av Lasse Ekholm. Och kom ihåg, du kan ju alltid fråga din bibliotekarie om fler tips.

[Papper prasslar. Digitalt musikpling.]

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 1 december 2020