Fight Club

"The first rule of the fight club is that you don't talk about the fight club."

Av: Palahniuk, Chuck
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2006
Låna
Chuck Palahniuks debutroman är en mörk skildring av dagens konsumtionssamhälle och individens alienation. Bokens protagonist grundar en slagsmålsklubb (fight club) där missnöjda män får puckla på varandra och ge utlopp för sin vrede mot sin livssituation. En radikal form av psykoterapi.
 
Klubben utvecklas sedermera till en underjordisk anarko-primitivistisk kamporganisation vars syfte är deindustrialisering och återförvildning genom olika attentat. Målet är att spränga bort civilisationen.
 
I allt gömmer sig en kärlekshistoria mellan bokens protagonist och en kvinna som han möter under ett stödgruppsmöte. Hon får honom att slutligen ifrågasätta klubbens mål och metoder, men sanningen visar sig inte alltid vara det den utger sig för. 
 
Chuck Palahniuk språk är formidabelt, kort och koncist men ändå mångbottnad. Intrigen mer mångfaldig än mycket annat. Nyanserad samhällskritik.
 

Främlingen

Av: Camus, Albert Tipsat av: Daniel Gunnestam

Genom olyckliga omständigheter förvandlas Mersault från en vanlig medborgare till mördare. Hans nihilistiska inställning till världen vänds emot honom i en kafkaliknade process.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Daniel Gunnestam den 5 september 2007