Fifty shades of grey

En grå slips, ett rött rum fyllt av smärta och en stilig man med mörka hemligheter och en plågad själ. En roman om omöjlig kärlek, barndomstrauman och sex.

Vi känner alla till grundhistorien från myten och sagans värld. En oskyldig ung flicka möter en prins. Men prinsen lider under en förbannelse och hans hjärta har förvandlats till sten. Kan den sanna kärleken besegra allt?

På denna klassiska grund har brittiska Erika Leonard under pseudonymen E. L. James skapat trilogin om Anastasia Steele och Christian Grey, som inleds med Fifty shades of Grey. Den svenska titeln blev Femtio nyanser av honom.

Inte bara sex

Författaren och hennes böcker har fått stor uppmärksamhet över hela världen, och även de som sällan läser böcker har nog en aning om vad historien handlar om. Det går knappt ett kapitel i boken utan en het sexscen, gärna med inslag av bondage, dominans och sexleksaker av alla de slag. Att berättelsen innehåller så mycket sex kan dock inte vara hela förklaringen till att författaren fick så pass många läsare på nätet att hon kunde ta klivet från anonym fan fiction-skrivare till miljonsäljare av tryckta böcker.

Egen version av klassiskt tema

Det E L James lyckas så väl med, är att skapa sin egen version av den klassiska kärlekshistorien mellan motsatser, som vi läsare aldrig verkar kunna få nog av. Författaren inspirerades till att börja skriva av Stephenie Meyers Twilight-böcker, och nog finns det mycket av Isabella och Edward i den här bokens huvudpersoner.

Romantik och skakande tragedi

Den som tittar lite närmare kan också lätt identifiera Jane Austens älskade Elisabeth Bennett och mr Darcy, i Ana och Christians vitsiga, smarta och lekfulla mejlväxling som pågår under hela boken.

En annan litterär favorit som ser ut att få större utrymme i del två och tre av E. L. James trilogi är det plågade barnet som tar revansch. Förklaringen till att Christian inte kan ge Ana den kärlek och värme hon önskar sig, är hans traumatiska uppväxt. Läsaren anar att Anas väg till att läka det skadade hjärtat kommer att kantas av traumatiska scener från det förflutna som kommer att överträffa Dave Pelzers Pojken som kallades Det och andra skakande biografier.

Det är bara för läsaren att ta ett djupt andetag, stålsätta sig och läsa vidare. För den som har börjat läsa Fifty shades of Grey bara måste veta hur det ska sluta.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Förlorad i Jane Austen

Skrivet av: Åza Sjöstam

Jane Austen lever vidare, både i bokform och på film. Åza Sjöstam är helt såld på den engelska 1800-talsförfattaren.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 2 oktober 2012