5 år: fem favoriter

I november 2019 fyller Väven i Umeå fem år. Vi bad personalen som jobbar i huset att välja fem favoritverk från de senaste fem åren.

Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek

Fem fantastikfavoriter:

The Fifth Season av N.K. Jemisin: Broken Earth-trilogin är bland det bästa jag läst!

Ancillary Justice av Ann Leckie: Imperial Radch-trilogin är kanske inte för alla, men jag tycker oerhört mycket om böckerna (och blir väldigt sugen på te). Böckerna gavs ut 2013, 2014 och 2015 så jag tycker det räknas som inom de senaste fem åren.

Circe/Kirke av Madeline Miller: Jag tycker att en bok som bygger på Odyssén kan räknas som fantastik även om boken står bland vanliga romaner på bibblan. 

The Library at Mount Char av Scott Hawkins: Blodigt, märkligt och jättebra!

A Darker Shade of Magic av V.E. Schwab: En riktig bladvändare! Äventyrsfantasytrilogi i parallella världar.

Fem bilderboksfavoriter:

Magnus Brändström, Umeå stadsbibliotek

Ingenting är sant och allting är möjligt av Peter Pomerantsev: En blandning av memoar och reportage om det moderna Ryssland med fokus på det politiska spelet och användningen av propaganda. Den har gjort att jag har fått bättre förståelse för hur ryssland använder sig av propaganda och missinformation i sociala medier, och hur detta avspeglas i västvärlden.

Folk med ångest av Fredrik Backman: Den senaste boken av Fredrik Backman handlar mycket om hur det är att vara människa när det är som svårast, om att förstå och förlåta och hur man fortsätter kämpa när man inte orkar. En bok fylld av humor och värme och allvar som fick mig att uppleva hela spektrat av känslor.

Factfulness av Hans Rosling: En bok som gett mig en bättre förståelse för hur världen ser ut idag, framförallt vad gäller ekonomi och utbildning på andra platser i världen. Boken tillhandahåller verktyg för hur vi kan överkomma olika tankefel för att bli bättre på att förstå vår omvärld. Kryddad med anekdoter från Hans liv som illustrerar och levandegör de poänger han vill föra fram. Lättläst engagerande och lärorik.

Liv 3.0 av Max Tegmark: Författaren beskriver och definierar artificiell intelligens och hur utvecklandet av artificiell intelligen redan formar och kan komma att forma våra liv i framtiden. I stort väldigt pedagogiskt och förståeligt för läsare även utan direkta förkunskaper om ett intressant och högaktuellt ämne.

Sapiens - en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari: En berättelse om människans ursprung från nutid till framtid. Ger förklaringar och perspektiv på vad som är unikt för människan och vad som gjort att vi idag är den dominanta arten. Framförallt tog jag med mig hans perspektiv på vetenskap och religion som institutioner som fyller olika funktioner för människor, och likheterna mellan ideologi och religion som primärt ett system för att tillhandahålla syfte och mening. Även uppföljaren Homo Deus som är mer spekulerande kring människans natur och möjliga framtidsscenarios var läsvärd.

Elinore Lindén, Kvinnohistoriskt museum

Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson: Om ”sinnesslöa” på Vipeholmsanstalten, om neuropsykiatrisk problematik nu och då och om vad samhällets normer och idéer om utanförskap gör och gjort med familjeband och närståendeskap.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson: Om etnicitet, ålder, familjeskap och förväntningar. Den handlar om en romsk kvinnas liv i min egen uppväxtstad Nässjö. Boken är på pricken, från beskrivningen av gruset på stadsparkspromenaden som ligger där det alltid legat, till beskrivningen av den rasism som alltid funnits i staden och som, precis som i de flesta svenska städer, börjat växa och växa. 

En saga om Sverige av Unni Drougge: Här tänkte jag tipsa om Unni Drougges deckarserie om Berit Hård men jag inser att den har för många år på nacken. Allt med Unni är ju egentligen ofattbart bra men jag har inte läst hennes senaste bok En saga om Sverige men det är den enda av hennes böcker som kvalar in till denna listan.

Titta väder! av Evalotta och Ola Kjellsson: Virkad pekbok om väder som varit min lillskrutts favoritbok från typ tre månader tills nu vid tre år. Vacker, lekfull och inspirerande, jag älskar den!

Nånting måste gå sönder: För att den är vacker, ful, nära och typ handlar om mig!

 Annika Winning, Umeå stadsbibliotek

Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes: Franco-tidens Spanien, bara några år efter inbördeskriget. Nino är son till en civilgardist som är stationerad i en by i sydöst. Det är en levande skildring av platsen och personerna kring Nino, men framför allt av tidens grymma repressalier mot Franco-motståndare och av litteraturens kraft.

Tre systrar och en berättare av Lars Sund: Denna första del i författarens planerade trilogi om 1900-talets andra halva i Österbotten tar sin början strax efter kriget. Texten kryllar av tidsmarkörer och detaljerade miljöbeskrivningar. Persongalleriet är också stort, men man kommer ändå många av människorna, särskilt kvinnorna, inpå livet.

Vända hem av Yaa Gyasi: Historier som berättats många gånger: slavhandeln från Västafrika, helvetet för slavarna på plantagerna i USA, flykt, frihet, rasism, fattigdom, får här ett sammanhang som jag inte riktigt upplevt förut. Vi får följa två familjer genom århundradena. De båda familjerna härstammar från två systrar, som dock inte känner till varandras existens, den ena släkten i Ghana, den andra i USA. Varje generation representeras av en person i avslutade kapitel.

Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker: Jag gillar huvudpersonen, den tysk-amerikanske journalisten Paul som dragit sig tillbaka till en lugn ö utanför Hongkong och vårdar minnet av sin döde lille son. Beskrivningarna av miljöerna och maten är också fina. Paul dras motvilligt ur sin isolering när han träffar en amerikanska vars son försvunnit under en affärsresa i Kina. Här får man en skrämmande inblick i dagens Kina, och en hel del spänning dessutom.

Vi for upp med mor av Karin Smirnoff: Jag gillade verkligen Jag for hem till bror, men tycker att denna andra del av Karin Smirnoffs planerade trilogi om Jana och Bror är ännu bättre. Här reser de för att begrava modern i hennes hemby i Norrbotten. Porträttet av Jana fördjupas och breddas och man får se ännu en bit av norrländsk glesbygdsverklighet.

Synneva Byrkjeland, Biblioteksbussen

Jag har valt fyra böcker av författare från Norrland, Österbotten och Norge. Möjligtvis är mitt val påverkat av att jag har rötter i Österbotten och Norge och bor i Västerbotten eller så är det bara en slump att det blev så. Den femte bokens författare utgör ett undantag. James Bowen bor i England. Jag älskar katter och föll handlöst för hans böcker om den hemlösa katten Bob som räddade honom från ett liv i missbruk.

Karin Smirnoffs bok Jag for ner till bror kallar hon själv ”glesbygdsaction”. Den innehåller inga biljakter, som tur är, men den är en riktig bladvändare med ett alldeles eget språk. Nummer två i det som ska bli en trilogi, Vi for upp med mor, tyckte jag också om.

Stian Holes bilderböcker för litet äldre barn tilltalar mig. Jag uppskattar hans bilder som enligt honom själv är bearbetade i Photoshop. Själva berättelserna är också fina och de innehåller en hel del att fundera på och diskutera.

När Anna Sundström Lindmarks bok hade kommit ut berättade hon att hon hade skickat sitt manus till några stora, kända förlag, men de valde att inte publicera den då de trodde att historien bara skulle intressera dem som kände till företaget Alimak i Skellefteå. Alltså bara ”lokala” läsare. Det kan jag inte alls förstå. Jag kände inte till Alimak, men jag fann hennes historia om farfar Alvar mycket intressant och gripande. Hon väver också in sig själv och sitt skrivande i berättelsen. Det där med en lokal historia stämmer heller inte alls. Alvar Sundström och hans hissuppfinning tog honom långt utanför Skellefteå. Sedan handlar boken om så mycket mer än själva företaget.

Boken Vänd om min längtan handlar om två syskon som utvandrar från Österbotten till Kanada. Här har jag skrivit en längre text om den.

Åsa Zetterström, Umeå stadsbibliotek

Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff: En frisk fläkt i den samtida skönlitteraturen. Ett knytnävsslag rakt i solar plexus på all slags feel good-litteratur.

Avgrund av Jeff VanderMeer: En välkommen förnyelse av en genre som börjat trampa vatten rejält. Kan med fördel läsas även av de som vanligtvis inte uppskattar science fiction. (Finns även på engelska med titeln Annihilation samt utgör del ett i en trilogi där vi har de två nästkommande delarna på engelska.)

Röd hungersnöd av Anne Applebaum: Författaren lyfter fram en föga uppmärksammad episod från 1900-talets historia. Den ukrainska svältkatastrofen 1932-33 då sovjetregimen på både ideologiska och etniska grunder slog sönder det ukrainska jordbruket. Något som ledde till att flera miljoner människor svalt ihjäl. (Vi har den även på engelska med titeln ”Red Famine”.)

Why liberalism failed/Patrick J Deneen: 1992 förkunnade akademikerna Francis Fukuyama historiens slut. Enligt honom utgjorde västerländsk liberal demokrati mänsklighetens fullkomnande i politiskt hänseende. Stämmer detta verkligen? Deneen dissekerar liberalismen och lyfter fram dess inre motsättningar som enligt honom oundvikligen kommer att leda till denna ideologis misslyckande. En bok att läsa och diskutera kring.

Skogsvandringen av Ernst Jünger: En bok för den som går sina egna vägar utan att för den skull hemfalla åt egoism.

Maud Sandström, Umeå stadsbibliotek

Eftersom mitt stickintresse verkligen har fått en nytändning under de senaste fem åren, vill jag tipsa om några guldkorn.

Sticka & virka vackra sjalar, mössor, sockor och vantar av Jenny Alderbrant: Nya fantastiska mönster av den kända svenska stickgurun JennyPenny och hennes syster Kamilla. Ett trettiotal en- och flerfärgsmönster i varierande svårighetsgrad. Som vanligt tydliga beskrivningar att följa. Jenny och Kamilla har under hösten suttit i en tv-soffa och visat hur man som nybörjare tar sig an stickandet. Att fler och fler stickar verkar vara en trend som håller i sig, vilket inte minst bokutgivningen tyder på.

Alice Starmore's glamourie av Alice Starmore: En minst sagt unik stickbok med keltiskinfluerade mönster. Många av plaggen och accessoarerna är både svårburna och svårstickade, men bilderna är både inspirerande och sagolika. Man kan med fördel välja att använda sig av några detaljer eller färgkombinationer om man inte vill sticka ett helt plagg ur denna.

Minikofter av Monica Værholm: 30 mönster på norska barnkoftor 0-8 år, där jag faktiskt stickade en av dem redan på 1980-talet. Tanken är att plocka upp det traditionella i nyare design. Mönstren är tydliga och lätta att följa. Det finns norsk-svenska ordlistor på ett flertal webbsidor om man känner sig osäker på vad snu (vänd) eller ribbe (resår) betyder.

Stora vantboken av Jorid Linvik: Det är ju verkligen inne att sticka och bära mönstrade vantar ute.  Här blandas traditionella mönster med helt nytänkande för bland andra musikälskaren, djurvännen och den romantiska. Diagrammen är tydliga och lätta att följa. Ett måste för julklappsstickaren.

Stickad vinterfröjd av Sanna Mårdh Castman: En underbar stickbok med mönster för de allra minsta som passar för de kallare årstiderna. Bland annat en helt bedårande ”kofta med luva” som jag nog skulle beskriva som kappa. Det är verkligen en fröjd att bläddra i denna bok där samtliga plagg är stickade av ekologisk babyull i grå-vita toner.

Anette Lindström, Umeå stadsbibliotek

David Bowie – Blackstar: Kung David släppte sitt sista album på sin 69-årsdag. Två dagar senare visade det sig vara hans sista gåva till fansen. En välplanerad, driven och hjärteknipande tack och farväl-föreställning. 

Skraeckoedlan – Earth: I samarbete med författaren Nils Håkanson skapade Skraeckoedlan på sitt tredje album en helt egen värld av fuzz/stoner bland mammutar och bläckfiskar. Det är omöjligt att tröttna, det finns nya detaljer att upptäcka överallt. Jag älskar’t!

Sing: Mr Moon försöker rädda sin teater genom att utlysa en talangtävling för musiker. Många är intresserade och snart går allt på tok. Barnfilm som innehåller många välbekanta och roliga låtar. Filmen charmar liten och stor och påminner om värdet av att följa sina drömmar. Günter är min favorit.

Coco: Miguel älskar att spela gitarr och sjunga, men hans farmor har förbjudit all form av musik vilket får oanade konsekvenser. Spännande barnfilm som utspelar sig i Mexiko kring Día de Muertos. Jag känner igen mig mycket i barnet som älskar musik mer än allt annat. Då som nu.

De som betydde något av Jessica Lund: Fotografen Jessica Lund har tagit porträtt av svenska musiker vars musik har varit viktig för henne. En fin samling personliga bilder med tydlig inspiration av Anton Corbijn. Boken kan för den som vill kompletteras med en relaterad spellista på Spotify

Maria Westerlund, Kultur för seniorer

Vårt värde av Katarina Kieri: Luleå förr i tiden när vi växte upp i staden med mamma och pappa.

Svensk poesi, från runorna till Athena Farrokhzad: Redaktörerna Daniel Möller och Niklas Schiöler har gjort en uppdaterad antologi. Det finns mer kvinnor och mer finlandssvenska diktare än tidigare. Den blev vinnare av Svensk bokkonst 2016 så det är en vacker bok. Jag brukar ge bort den som present.

Kulör en bok om vad färg gör av Lotta Kühlhorn: Lotta Kühlhorn skapar bokomslag och mönster. En bok för den som tycker om färg och vill lära sig om färg

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff: Karin Smirnoff har hittat ett nytt språk. Du sugs in i den här berättelsen där inte så mycket sägs. Men det händer mycket mellan människorna i denna första del av Smirnoffs glesbygdsaction.

Du ber mig beskriva en flod av Barbro Lindgren: Dikter om åldrande, och att livet och döden alltid är nära inpå.

Anna Sahlén, Umeå stadsbibliotek

The Goldfinch av Donna Tartt: Det är en fantastisk berättelse och kanske den bästa skildringen av sorg och förgänglighet som jag har läst. (Den är från november 2013 men vann Pulitzer-priset 2014). 

Station eleven av Emily St John Mandel: En dystopi med värme och hopp.  

Ett föremåls berättelse om obesvar av Mikael Berglund: Språket harmonierar perfekt med berättelsen om Margit och hennes värld som finns både i och mellan orden. 

Hjärnan darrar av Klara Wiksten: Så mycket människokärlek och så många livsberättelser att bli berörd av. 

Gropen: Bilderbok som i detaljer och berättelsen fångar den allra bästa sortens lek som de vuxna aldrig kan styra. 

Helena Karlström, Umeå stadsbibliotek

Klingsor av Torgny Lindgren: Torgny Lindgren utvecklade sitt berättande och särpräglade språkbruk genom hela livet. Hans sista roman handlar om skapandets villkor. Boken är en njutning att läsa för den som trivs i Torgny Lindgrens sällskap.

Bli som folk av Stina Stoor: En vacker debut med stämningsfulla noveller av västerbottniska Stina Stoor.

De osynliga av Roy Jacobsen: Det är kargt och vackert. Roy Jacobsens bok är en poetisk skildring av det mödosamma livet i ett nordnorskt kustområde under åren 1913-1928. Läsaren får följa Ingrids uppväxt med sin familj på en liten ö. Fortsättning finns.

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer: Biografin om den norm- och banbrytande journalisten och författaren Ester Blenda Nordström är synnerligen läsvärd. Fatima Bremmer har gjort gedigna efterforskningar och sammanställt en intresseväckande skildring av en kvinna som kallats för Sveriges första undersökande reporter.

What Happened av Hillary Rodham Clinton: Hillary Rodham Clinton reflekterar över vad som egentligen hände inför, under och efter presidentvalet 2016. Hon rannsakar sig själv, det politiska spelet och det amerikanska samhället. Denna personliga skildring av skeenden i vår samtid utgör fascinerande läsning.

Puffbild: Ron Dale/Bigstock

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 1 november 2019