Felsökning vid e-lån

Här är några vanliga fel som kan uppstå vid e-bokslån och tips på hur de kan lösas.

Jag kan inte logga in i Biblio.

Du ska använda samma uppgifter som när du loggar in på Minabibliotek. Läs mer här.

Jag försöker låna en e-bok (eller e-ljudbok) i Biblio, men får ett felmeddelande.

Det finns flera anledningar till detta:

 • Du har uppfyllt kvoten för antal lån per vecka. Du är kan göra två lån per sjudagars-period. Under "Mina lån" ser du vilka lån du har som är aktiva. Du ser också hur många dagar som återstår. Lånetiden är alltid 28 dagar, så det går att räkna ut vilken dag du gjorde lånet.
 • Vi har har nått taket på bibliotekets budget för nuvarande månad. Kontakta webbredaktionen om problemet kvarstår efter månadsskiftet.
 • Din inloggning till Minabibliotek fungerar inte. Det finns en koppling mellan Biblio och Minabibliotek, så du måste ha ett fungerande konto på Minabibliotek för att lånen i Biblio ska gå igenom. Logga in här på Minabibliotek med samma uppgifter som du loggade in i Biblio med för att kolla att det fungerar.
 • Det är ett tekniskt fel. Kolla så att boken finns på Minabibliotek. Finns den inte där så går den inte heller att låna i Biblio. Kontakta webbredaktionen om du inte hittar boken här på Minabibliotek.

Jag försöker låna en e-bok eller e-ljudbok på Minabibliotek. Jag trycker på Låna, men det händer ingenting, systemet står bara och "tänker".

Du är begränsad till två lån per sjudagarsperiod. Kan du ha fyllt den kvoten? Under "Mina sidor" - "Mina lån" syns vilka aktiva lån du har och hur många dagar som återstår. Lånetiden är 28 dagar, så då kan du räkna ut när lånen gjordes.

En annan orsak kan vara att biblioteket har uppnått kostnadstaket för månaden. Hör med ditt bibliotek om problemet kvarstår efter månadsskiftet.

Jag har lånat en e-bok på Minabibliotek, men den syns inte under Min lån i Biblio.

Gå in igen på boken på Minabiliotek och kontrollera vilket format den är i. Om den är i pdf går den inte att läsa i Biblio, och syns inte där. I vissa fall finns pdf-boken strömmande, då kan du klicka på "Öppna i webbläsaren" och läsa den direkt. Annars måste du installera ett annat program eller app samt skaffa Adobe ID. Läs mer här.

Om boken är i epub-format borde den synas i Biblio. Testa att logga ut och logga in igen.

Jag har lånat en e-bok, den syns i Biblio men går inte att öppna. Appen börjar ladda ner boken, men "fastnar". 

Rensa data och cache för appen i Android:

 • Öppna Inställningar på mobilen eller surfplattan. Välj Appar.
 • Sök upp Biblio i listan.
 • Tryck på Lagring och välj Rensa data och cache.

Rensa data och cache för appen på Iphone:

 • Starta om telefonen genom att stänga och starta den. Du kan också ta bort appen och installera den igen.

Jag har lånat en e-ljudbok och vill ladda ner den för att kunna läsa den offline. Men den laddas inte ner ordentligt.

Pröva att rensa data och cache för appen, se ovan.

Jag har lånat en e-bok och vill ladda ner den till Bluefire reader (eller annat läsprogram). Men länken för att öppna kommer inte upp.

Många som använder Bluefire reader eller att annat läsprogram, annat är Biblio, har upptäckt att det inte fungerar som det ska att ladda ner e-böcker. Det gäller dig som har en ny Ipad, eller om du har uppgraderat till Ios 13.

Kommer inte det vanliga meddelandet upp, "Vill du öppna i Bluefire reader"? Gör så här:

 • Öppna mappen Filer.
 • Välj Nedladdningar och sortera dem i datumordning.
 • Klicka på den nyaste som heter UrlLink.ascm (eventuellt med en siffra efter).
 • Klicka på den lilla delningssymbolen längst upp till höger. 
 • En rad alternativ kommer då fram. Leta upp det som heter Kopiera till Bluefire reader (eller Pocketbook eller vilket läsprogram du använder). Boken ska nu öppnas som vanligt i programmet.

Läs mer

 1. Ladda ner e-böcker

  Du kan ladda ner e-böcker till din mobil, surfplatta eller dator som du sedan kan läsa utan att vara uppkopplad. Så här gör du.