Feelgood längs en brevbärarrutt i Vännäs

Solja Krapu-Kallio är aktuell med en roman om brevbäraren Iris som har ett ovanligt extrajobb. Resorna med postbilen går på ren rutin, men blir utmanande när Tamaras framtidslinje får inkommande samtal. Då är det inte bara brev som ska delas ut, utan även spådomar.

En leende Solja Krapu-Kallio iförd en mörk grafisk topp framför en bokhylla. Foto: Pressbild Brombergs förlag
När estradpoeten och författaren Solja Krapu-Kallio gjorde research i Vännäs blev vi på biblioteket nyfikna. Det visade sig att en bok som utspelas längs en brevbärarrutt i Vännäs höll på att ta form. Morgondagens post till Vidhäll är en intrigdriven feel good-roman med både verkliga och fiktiva miljöer.

För någon som inte har läst din nya roman, hur skulle du beskriva handlingen?

– En ung lantbrevbärare, Iris, extraknäcker som ett medium samtidigt som hon kör med brevbärarbilen. En dag är det en av hennes kunder på brevbärarlinjen, tillika hennes första pojkväns mamma, som ringer. Det är omöjligt för Iris att inte utnyttja situationen. Det är lätt att sia om framtiden när man vet vad som kommer med morgondagens post till Vidhäll.

Vad inspirerade dig att skriva boken?

– Inspirationen kom från många håll. Bland annat råkade jag se en tv-kanal som visade olika typer av siare och astrologer som svarade på frågor. Otroligt intressant. Vem är det som jobbar som siare? Vem är det som ringer till dem? Blir de hjälpta, och varför?

Jag är även fascinerad av olika roller som människor har i sitt liv, både privat och i yrkeslivet. Ibland överlappar rollerna varandra och ibland måste man hitta sig själv i en blandning av dem. Både en brevbärare och en siare är personer som människor har ett visst förtroende för. Människor som ringer till en spågumma frågar om framtiden, men det öppnar även möjligheter till att ta upp problem i förfluten tid. En brevbärare däremot, möter människor här och nu.

Boken utspelas i Vännäs. Varför ville du förlägga handlingen just där?

– Jag ville skriva om en lagom stor ort som bara har ett brevbärarkontor. Jag har aldrig bott i Vännäs men besökt platsen många gånger och tycker om stället. När jag började göra research kring brevbäraryrket fick jag hjälp av några som jobbat på posten tidigare. Men jag förstod snabbt att jag behövde göra ett studiebesök.

– I Vännäs blev jag väldigt väl emottagen. Jag fick vara med på fikat och följa sorteringen. Och framför allt fick jag höra en massa intressanta anekdoter, saker som kan hända på jobbet. Det var otroligt snällt och generöst av dem, och en del av sakerna har jag använt direkt. Jag fick dessutom deras tillåtelse att använda mig av just Vännäs brevbärarkontor i boken, även om karaktärerna naturligtvis är påhittade. Det var väldigt skönt, för det är lättare att skriva när man har en riktig miljö att kliva in i. Byarna där Iris kör sin linje däremot är fiktiva platser. Där finns det till och med lite stulet från Sorsele.

Biblioteket och tidningssalen är också miljöer i boken. Där har jag suttit och råkat tjuvlyssna på folk.

Huvudpersonen Iris är driven och säker i sin yrkesroll som brevbärare, men privat är hon ganska tvivlande. Hur kommer det sig att hon erbjuder en telefonlinje dit folk kan ringa för att få råd kring olika saker?

Bokomslaget till Solja Krapus bok föreställande en postbil på en landsväg och en stor stjärnhimmel.
– I själva verket tror inte Iris att man kan spå i framtiden. Hon säger till sig själv att hon bara gör det för pengarna. Men att hon överhuvudtaget tog över verksamheten känns nästan ödesbestämt, hon hade inte så mycket att säga till om det.

Iris drömmer om någonting som hon tror att hon behöver, men hon vet inte ens själv vad det är. Samtidigt som hon lyssnar på folk tänker hon på sitt eget liv. Verksamheten kanske är lika terapeutisk för henne som för hennes kunder. Hon hämtar sina råd från det hon ser omkring sig och från det hon själv har varit med om. När hon börjar manipulera det som sker, är det som om ödet skulle börja manipulera hennes liv. Hennes roller blandas ihop. Till slut kanske hon ändå får en slags säkerhet och ett lugn.

Under den speciella våren och försommaren 2020 har vi sett en ökad efterfrågan på feel good-litteratur på våra bibliotek i Vännäs. Vad är det som lockar med den typen av böcker, tror du?

– En feel good-bok kan vara så mycket mer än bara något trevligt för stunden. Den kan avhandla svåra saker och alla möjliga aspekter av livet och döden. Men grundkänslan är värme, medkänsla och humor. Känslan efter att man läst en feel good-roman är trösterik.

Kommer vi att få läsa mer om Iris i framtiden?

– Det vet jag ännu inte. Hon har ju ett helt liv framför sig att upptäcka. Just nu skriver jag om ett gift par som börjar likna varandra mer och mer.

Vad läser du själv för typ av böcker? Har du någon favoritgenre eller favoritförfattare?

– Jag läser gärna välskrivna böcker som har en berättelse. En av mina favoriter har alltid varit Agneta Plejel.

Låna boken

 1. Morgondagens post till Vidhäll

  Undertitel: roman
  Av: Krapu-Kallio, Solja
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Våra texter

 1. Passion för matlagning

  Skrivet av: Malin Granberg

  Malin Granberg har hittat en typ av böcker som hon inte kan få nog av. Här delar hon med sig av tips på feelgood-böcker med mat som katalysator.

 2. Bokhandlar i litteraturen

  Skrivet av: Annika Winning

  Det finns en romantisk bild av den mysiga bokhandeln och av den originella bokhandlaren som alltid vet vilken bok som ska paras ihop med vilken kund. Om den här stereotypen och andra karaktärer kan du läsa om bland våra tips på böcker om bokhandlar.

 3. Tips på 10 kärleksromaner

  Skrivet av: Elenor Lindberg

  Elenor Lindberg på Vännäsby bibliotek har satt ihop en tipslista på romaner för dig som gärna läser om kärlek.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Jenny Sandells den 17 augusti 2020