Fattigfällan

En stark bok om hur det är att vara fattig i Sverige idag.

Fattigfällan är en roman av Charlotta von Zweigbergk som skildrar hur Beata faller genom alla de sociala skyddsnät som ska skydda oss.

Boken beskriver ett liv som slås i spillror. Beata som är egenföretagare blir sjuk. Restskatt och en oförstående försäkringskassa gör att hon skoningslöst fastnar i fattigfällan.

Detta är en riktigt bra bok om hur det är att vara fattig i Sverige idag och hur lätt någon kan falla genom maskorna. Beata argumenterar för politiska förändringar men det är också en personlig berättelse som gjorde starkt intryck på mig. 

Våra texter

 1. Linjen

  Tips Av: Karlsson, Elise Tipsat av: Anna Sahlén

  Många linjer löper genom denna bok; arbetslinjen, livslinjen, den raka linjen framåt och linjen som skiljer dem innanför från dem utanför.

 2. Kontorsninja

  Tips Av: Berge, Lars Tipsat av: Sonja Viklund

  En dödligt uttråkad mellanchef försvinner spårlöst. Han kryper in mellan de ljudisolerande plattorna i innertaket och förvandlas till Kontorsninjan.

 3. En tankebok om social utsatthet

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  I oktober, när kylan kommer blir livet som hemlös allt svårare. När det fanns statare i Sverige var oktober den månad då de bytte gård. Susanna Alakoski har skrivit en dagbok om fattigdom.

 4. En piga bland pigor

  Tips Av: Nordström, Ester Blenda Tipsat av: Dehbroa Lindberg

  Långt innan undersökande journalistik var ett begrepp tog Ester Blenda tjänst som piga och skildrade livet som piga inifrån.