Farsdagsslipsen - ett led i modehistorien

Du är vad du har på dig! Så uttryckte man sig redan i det sena 1700-talets England då dandyrörelsen startade. Slipsen har i århundraden varit en manlig identitetsmarkör.

Slipsar
Georg Bryan Brummel och Englands kronprins, sedermera kung George IV, slog sig samman i slutet av 1700-talet och bildade ett gentlemanna-skap, dandyrörelsen. Brummels kläder var alltid gjorda av den tidens bästa material och sydda av toppskräddare. Inget i hans klädsel var slumpartat, alla detaljer var extremt genomtänkta.

Han bar alltid mörka välsittande frackkavajer, byxor instoppade i blankpolerade svarta knästövlar och till sist – finalen – en välknuten kravatt. Kravatten var viktig för dandyerna. Skrönor berättar att Brummel kunde stå timmar framför spegeln enbart med att knyta kravatten.
 
Att den såg bra ut var ett tecken på att du hade koll.
 

Frankrike trendsättare

Kravatten tros ha sitt ursprung i 30-åriga kriget under 1600-talet. Fransmännens kroatiska regemente krigade bra och solkungen Ludwig XIV, ställde till med festligheter för att man besegrat Turkiet. De kroatiska krigarna bjöds in till kalaset. Vid festligheterna bar de kroatiska krigarna färglada schalar i siden.
 
Snyggt, tyckte kungen, som var en fåfäng man. Han hade då trendsatt det franska hovet. Det sägs att ordet kravatt kan härledas till ordet kroat och att den franska kungen gav plagget namnet som en hyllning till legoknektarna.
 
Många olika faktorer och trender har gjort att slipsen börjat användas och sett olika ut under olika tider. Vävstolens uppfinning ”spinning Jenny” i England gjorde att det blev billigare att producera tyger. Jacquardvävstolar i Frankrike tillfredsställde fransmännens behov av utseende och stil.
 

Sportkläder

När liberalismen spred sig i Frankrike under 1860-talet skapades utrymme för förändring.
 
Folk var trötta på misär och ville ha roligt. Det var inte längre klädsamt att vara fet och man strävade efter fysisk ansträngning. Sport blev trendigt och speciellt gentlemannasporter som segling och rodd.
 
Oavsett om man deltog i sportandet eller inte, var det viktigt att se bra ut. Bland annat skapades en kravatt som inte gick för långt upp i halsen och inte var så mycket i vägen. Kravatterna började påminna om dagens slipsar.
 

Slipsknuten

I Amerika utvecklades slipsen under 1900-talet. Jazzgossarna dansade om nätterna och hade problem med den så kallade four-in-hand-knuten som lätt löste upp sig.
 
Slipsmakaren Jesse Langsdorg löste problemet genom att skära tyget på diagonalen och dela in slipsen i tre delar. Det gjorde att plaggets elasticitet förbättrades och att den därigenom kunde återuppta sin ursprungliga form efter användning. Langdorf fick patent 1924 och sedan dess har slipsens konstruktion förblivit densamma.
 

Nya tider

I princip var världen välklädd ända fram till slutet av 1960-talet då den politiska medvetenheten slog igenom på allvar och med den följde ett politiskt mode. Batikmodet slog ut slipsen fullständigt, jeans och t-shirt behövde inte slipsen; discodansaren, hippien och proggaren använde heller inte slipsen.
 
Slipsar
Ändå fortsätter slipsen att vara en stark symbol för manlighet också in på 2000-talet. De flesta män använder slips på bröllop och begravning, en del knyter den varje morgon innan de går till jobbet.
 
Fars dag är slipstillverkarnas stora dröm. 1931 kom seden till Norden och firades då tredje söndagen i juni. Efter önskemål från nordiska handelssamfundet flyttades Fars dag till andra söndagen i november för att inte ligga för tätt inpå Mors dag på våren.
 

Slips till varannan far

Den absolut vanligaste gåvan att ge till far är slipsen. Varannan pappa får en ny slips på fars dag. Ofta är det blåa eller röda slipsar som säljer bäst och vanligtvis ska den vara randig. Skjortor, böcker, strumpor, whisky, deodorant och elektroniska prylar är andra presenter som barnen brukar ge sina pappor denna dag.
 

Om du nu köper en slips till Fars dag, så tänk inte på presenten som en nödlösning utan kanske som en symbol för historia och utveckling.

Litteratur:

Necklothania – en guide över tolv knutar (1815)
Code de la cravate (1827)
Slipsboken, Marcus Gners och Per Sjölund (2007)
Slips, 85 sätt att knyta den och lite till, Thomas Fink/Yong Mao (2000)
40-talets mode, Patricia Baker (1997)
50-talets mode, Patricia Baker (1997)
60-talets mode, Yvonne Connikie (1995)
70-talets mode, Jauqueline Herald (1996)
80-talets mode, Vicky Carnegy (1997)
 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Karin Gulliksson den 22 oktober 2008