Fargo

Jerry Lundegaard borde ha valt sina medbrottslingar med större omsorg. Han hade en genomtänkt plan, men den verkar sluta i katastrof.

Språk: Engelska Svenska Norska
Publiceringsår: 2003
Låna
Bilhandlaren Jerry Lundegaard är i desperat behov av pengar, men han har kommit på ett sätt att lösa sitt problem. Han anlitar två skumma typer att kidnappa frun och sedan tänker han övertala svärfar att betala lösensumman utan att blanda in polisen. Pengarna ska han dela med kidnapparna. En idiotsäker plan, tror han. Ingenting kan gå fel.
 
Tyvärr är skurkarna är slarvigare och mer brutala än vad Jerry hade tänkt sig. De får med sig frun någorlunda oskadd, men sedan kantas deras väg av våld. Plötsligt är de efterspanade mördare.
 
Vi befinner oss i ett den vintriga svenskbygden Minnesota i amerikanska mellanvästern. Kontrasten mellan det fridfullt ödsliga landskapet och de chockerande händelser som utspelas är stor, liksom skillnaden mellan de olika karaktärernas personlighetstyper. Det skandinaviska arvet märks tydligt på en del av deras namn och sättet de pratar. Historien är spännande och innehåller oväntade vändningar, men det är miljön och karaktärerna som gör filmen fängslande.
 
Rollbesättningen i den här underhållande filmen är sällsynt lyckad. De två kidnapparna är ett lustigt (och olustigt) omaka par som spelas av Peter Stormare och Steve Buscemi. Frances McDormand spelar den höggravida och klipska polisen som är dem på spåren. Hon vann välförtjänt en Oscar för rollen. Som bilhandlaren Jerry ser vi William H Macy.
 
Filmen fick också en Oscar för bästa manus. Den är en blodig thriller med många inslag av svart komedi och lär vara baserad på verkliga händelser.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 24 juni 2007