Fantastiken får mer plats i Nordmaling

Joakim Mäki har möblerat om på Nordmalings bibliotek. I främsta rummet står nu fantastiken och härifrån kan du nu låna titlar som inte finns någon annan stans i Umeåregionen.

En man med glasögon läser på baksidan av en bok Foto: Tommy Bildström
Utanför biblioteket lägger sig mörkret. Stora vita snöflingor trillar fridsamt förbi fönstret mot en oviss framtid på marken. På grund av världsläget så är det endast tomten som inte jobbar hemifrån, han och Joakim Mäki. 

Joakim Mäki älskar kultur och böcker och praktiserar som litteraturkonsulent på Nordmalings bibliotek. Han har just flyttat efter en hel avdelning med deckare för att göra utrymme för annat. På grund av ett tidigare oväder har strömmen gått vid intervjutillfället. Mobilen får användas som arbetsljus medan Sofi Sarenbrant och de andra deckarförfattarna på S får maka på sig. Uppdraget är att skapa Sveriges bästa fantastikhylla.

Vad krävs för att göra det?

− Som utbildad litteraturvetare med en fäbless för fantastik, och en av grundarna för Umeå förening för Science Fiction, så är det en kunskap som jag har samlat på mig under en livstid av intresse. Det behövs alltid mer fantastik bland bibliotek och andra kulturyttringar.

− Jag har inte annat än gott att säga om Nordmalings bibliotek som låter mig utveckla verksamhet och visa upp hur mycket bra fantastik-litteratur det finns. Och visa vilken bredd det finns inom genrelitteratur, allt mellan jord och stjärnor och inte bara magiska svärd, laservapen och tentakelmonster.

Vilka böcker har du köpt in?

− Jag har tittat på bibliotekets uppdrag, statistik och inköpskanaler och kompletterat med bra, aktuell, samt en hel del litteratur som även passar bra i vår Regnbågshylla. Vi har också ändrat i hyllorna så att fantastiken får synas mer då den lätt försvinner bland annan litteratur. Den måste ges en möjlighet att lyftas fram och synas.

− Vi har också en avdelning med facklitteratur om fantastik, och med tv-spel, eftersom det har funnits en stor efterfrågan på det sistnämnda i inköpsförslagen hos oss i Nordmaling. Det är ett antal verk som inte heller finns på andra bibliotek i regionen.

Har du några böcker du kan tipsa om?

En glad man med glasögon pekar på en bokhylla Foto: Tommy Bildström
− Specifika böcker som jag vill rekommendera är Jo Waltons Among Others, en fantasy om att läsa SF där huvudpersonen är en häxa som är med i en bokcirkel med fantastik-litteratur och biografin James Tiptree Jr., om hur en medelålders kvinna vände upp och ner på en hel litteraturvärld genom att bevisa att det inte finns något inneboende "manligt" och "kvinnligt" inom litteraturen.

Hur känner du dig nu när hyllan är klar?

− Stolt och nöjd. Det har varit ett kul äventyr att få visa upp mina djupa kunskaper inom fantastik-litteraturen och att brinna få berätta om den och den och den boken som alla bör läsa.

Biblioteket i Nordmaling är också väldigt stolta över den nya fantastik-hyllan. Vi vet att många låntagare är glada över ett uppdaterat och spännande utbud och vi passar på att tipsa om detta och att tacka Joakim Mäki som lagt ner så mycket engagemang och möda.Låna böckerna

 1. Among others

  Av: Walton, Jo
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Fler tips

 1. Lady Mechanika

  Av: Benitez, Joe Tipsat av: Joakim Mäki

  En sympatisk privatdeckare tar sig an fall som polisen inte kan eller vill lösa i angenäm steampunkserie.

 2. Uppbrott från jorden

  Av: Johansson, George Tipsat av: Joakim Mäki

  Lens livsöde är att bli skeppare på Grönland, men han vill göra något annat med sitt liv. Därför tar han jobb på ett rymdskepp och lämnar jorden. Det visar sig bli början på ett riktigt äventyr. Läs första delen i serien Universums öde.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tommy Bildström den 21 december 2020