Fantasier som fascinerar

Vad tänker människorna på? Var kommer de ifrån? Tåg och bibliotek har mycket gemensamt, tycker Anja Säker.

Tågresenär
Jag älskar att åka tåg.
Det händer mycket när man åker tåg och det känns lite som att befinna sig i en annan värld, där själva tempot är lite annorlunda. Framför allt är det spännande med alla olika människor som åker tåg.
 
Det är roligt att föreställa sig vart de ska åka, varför, vilken historia de har. Om de ska möta någon de tycker om, om de ska på semester, de kanske är på väg att flytta. Möjligheterna är oändliga.
 
Samma känsla kan komma på bibliotek. Har du tänkt på vilken salig blandning av människor som besöker bibliotek?  Gamla och unga, långa och korta, ensamma eller i grupp.
 
Själv går jag ner till biblioteket för att lämna igen lite böcker och se om jag hittar något nytt. Men ganska snart fastnar jag i en fåtölj och tittar fascinerat på alla besökare som i sakta mak strosar förbi. Vad tänker de på? Vad letar de efter? Den ultimata boken, en skön kärleksroman, historien om kalla kriget, nya Harry Potter?
 
En tant, som klippt ur en reklamfilm för Grekland där de äldre sitter klädda i svart med sina vackra rynkor som på russin, strosar förbi och plockar bland böckerna på måfå. Hon läser lite på bokens baksida, ställer tillbaka den och väljer en ny. Vad tänker hon läsa i dag?
 
Ett gäng ungdomar pratar livligt om något och drar iväg till musikhyllorna. En fyra-femåring kryper ner i soffgropen med en bok tätt tryckt mot kroppen som den käraste skatt och lägger sig bekvämt till rätta. Boken öppnas, blad börjar bläddras och snart sprider sig ett leende på läpparna.
 
Eller killen som botaniserar bland biografierna, plockar på sig en bok och slår sig ner i närmaste fåtölj. Snart är han djupt försjunken och helt inne i en annans liv. Jag undrar vem han läser om.
 
Några sitter vid datorerna och läser nyheterna, kanske skriver de ett mejl eller två. Andra har hittat till tidskrifterna och läser nya nummer av favorittidningen.
 
Det händer mycket på bibliotek. Precis som på tåg. Alla dessa människor, alla dessa historier, alla dessa möjligheter.
 
En krönika av Anja Säker, webbredaktionen.

 1. Främling på tåg

  Undertitel: hur jag med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt Amerika
  Av: Diski, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Amerika
  Finns som: Bok
 2. Tåg 150

  Undertitel: tidernas tågfest
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Järnvägar och spårvägar
  Finns som: Bok
 3. Tågboken

  Undertitel: från Puffing Billy till X 2000
  Av: Kuick, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Järnvägar och spårvägar
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anja Säker den 1 december 2008