Fan fiction – möjligheternas litteratur

Du som någon gång har skrivit ner en historia inspirerad av något du har sett eller läst kan helt ovetandes ha doppat tårna i fenomenet fan fiction.

Soldat i futuristisk exoskelett-rustning Bild: Dmitry Tereshchenko/Bigstock
Texten skrevs 2010 och uppdaterades 2019.

Du kanske själv är en del av rörelsen utan veta om det. Har du någon gång känt dig kreativ och skrivit ner en historia baserad på något du har sett eller läst? Även om du bara har lånat en karaktär eller ett citat, så kan det kallas fan fiction.

Några decennier på nacken

Fan fiction har sitt ursprung i 1960-talets science fiction-fanzines men fenomenet har sedan länge tagit sig ut på internet. Publikationerna är oftast uppdelade efter inspirationskällan och tillhör en så kallad fandom, vilket innebär att texter knutna till Star Trek och till Buffy och vampyrerna vanligtvis publiceras på olika ställen.

Det bör dock nämnas att det skapas en hel del hybrider utifrån originalen. Karaktärer som aldrig träffats under en filmtrilogi, sju tv-säsonger eller en hel bokserie kan plötsligt ha en romans, eftersom friheten inom just det här författandet är nästan oändlig. Ofta finns det en moderator för respektive webb-forum som fungerar som en slags redaktör och som bestämmer vad som publiceras. Övriga medlemmar i forumet kan fungera som korrekturläsare och bollplank.

Skillnad på text och text

Jaktgudinnan Artemis med två hundar och pilbåge Bild: migfoto/Bigstock
I sitt sporrande inledningsföredrag till konferensen "Cyber echoes" i Umeå 2010 redogjorde litteraturforskaren Elizabeth Woledge för fan fiction-författarens status i litteraturvärlden. Oavsett var skribenten befinner sig och vad texterna handlar om, så har litteraturkritikerna och litteraturforskarna oändligt mycket högre status och mer inflytande än någon som skapar fan fiction, berättar hon.

Det innebär att en känd och hyllad skönlitterär författare som aktiverar sig anonymt inom en fandom i teorin kunde blir ignorerad, trots eventuell talang och kunnighet som hens förlag har investerat i.

Även om fan fiction inte är ett sprillans nytt fenomen så ligger forskningen runt det i sin linda. Vare sig det handlar om science fiction-serier, viktorianska romaner eller lingvistik, verkar många av deltagarna på symposiet "Cyber echoes" mer eller mindre ensamma inom sina respektive ämnen. 

Läs andras bidrag och posta själv på fanfiction.net.

 1. Fan fiction and copyright

  Undertitel: outsider works and intellectual property protection
  Av: Schwabach, Aaron
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Upphovsrätt
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 1 mars 2010