Fallet Thurneman
Den gåtfulle ledaren för Salaligan kommer fram ur skuggorna i Arne Sundelins roman.
Det är nu 80 år sedan Salaligan började sprida skräck i trakterna runt Sala i Västmanland, men än idag kan nog många associera namnet till skrämmande händelser och hemska dåd. Den magiska cirkeln, som var Sigvard Nilsson-Thurnemans eget namn på det kriminella sällskap han samlat kring sig, mördade och rånade sex människor och begick mängder av andra brott under första hälften av 1930-talet.
Sekretessbelagt material
Arne Sundelin, som berättar att han själv alltid varit fascinerad av historien om Sigvard Thurneman och Salaligan, har läst in sig på ett stort material och bland annat fått tillgång till den rättspsykiatriska utredningen om Thurneman som fram till nyligen var sekretessbelagd. Läsaren får tillfälle att komma närmare den till synes timide och förskrämde ynglingen än någonsin tidigare.
Sundelins språk i berättelsen om Sigvard Thurneman är enkelt, han spekulerar inte i huvudpersonernas känslor och passioner utan skildrar händelseförloppen och livshistorierna på ett nertonat vis. Det gör att kylan och distansen hos Thurneman kommer fram ännu mer.
Fler gåtor och vidare läsning
Fallet Thurneman är en fascinerande bok, inte minst för att det finns så många bifigurer i berättelsen som vi inte får veta så mycket om. Salaligan hade en andra drivande ledare som verkar ha varit en lika stor gåta som Sigvard Thurneman, där finns nog material för en egen bok.
Den som vill veta mer och kanske läsa om ligans framfart från andra synvinklar kan låna Arthur Hjerpes eller Bertil Hökbys böcker om Salaligan. Jan-Erik Erikssons bok Min skuld – Salaligans hjärna: en rekonstruktion fokuserar även den mest på Thurneman.
Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.