Fahrenheit 451

I framtiden rycker brandkåren ut för att bränna böcker. En spännande sci-fi-thriller väcker frågor om kultur, censur och teknologi.

Vad som skiljer framtidens brandmän från de som finns idag, är att de inte släcker bränder. De startar dem. Deras främsta uppgift är att bränna böcker, som i framtiden blivit olagliga. I Ray Bradburys dystra skildring av framtiden, får läsaren följa brandmannen Guy Montag genom en serie rafflande händelser. Under berättelsens gång börjar Montag ifrågasätta sitt yrke och samhället han jobbar i.

I Fahrenheit 451 skissar Ray Bradbury upp ett tankeväckande framtidsporträtt, där teknologi och massproducerad kultur har fördummat och förslöat människan.

Samhällskritik

Landet som Montag bor i är hotat av kärnvapenkrig. Trots det har folket inget intresse av att ta saker på allvar. De vill bara titta på underhållande TV-program, lyssna på radio och dansa. Människor med intellektuella yrken, som lärare eller författare, ses av folket som outhärdligt tråkiga och menlösa. Montags fru, Mildred, missbrukar sömntabletter för att bedöva sig själv. Detta är talande för samhället som beskrivs i boken. Framtidsmänniskan söver sig själv med tabletter och skräpkultur, för inte behöva ta itu med verkligheten. Den värld vi möter i Fahrenheit 451 är som en urspårad variant av dagens samhälle. Genom kritiken av det mörka framtidssamhället, kritiserar Ray Bradbury tendenser i nutiden. Bland annat teknologins ökade påverkan på våra liv och hur massproducerad media tar upp mer och mer av vår tid.

Kampen mot framtiden

I Ray Bradburys syn på kultur är böcker överlägsna. De skapar sammanhang och ger bakgrund till information, till skillnad från TV och andra "nya" medier. Utan ett sammanhang bidrar inte information till förståelse, utan till förvirring, menar han. Därför är det lätt att förstå att han är skeptisk till TV och internet. I intervjuer har Ray Bradbury klagat på hur mycket tid människor lägger ner på att titta på TV eller surfa på internet. Det är en flykt från verkligheten, till skillnad från böckerna. När internetföretaget Yahoo! ville digitalisera Ray Bradburys böcker, snäste författaren av dem. Hans kamp mot teknologin och de nya mediernas spridning är en kamp för att förhindra den framtid som beskrivs i Fahrenheit 451.

En varnande påminnelse

Fahrenheit 451 är en väldigt tät och välskriven thriller. Utöver det är den värd att läsa som ett intressant inlägg i debatten om hur vi påverkas av olika sorters kultur. Blir vi fördummade och passiva av masskultur som TV och radio? Det är svårt att säga. Vad vi vet, är att vårt samhälle inte är Ray Bradburys mardrömssamhälle – ännu. Folk läser fortfarande böcker och engagerar sig i samhällsfrågor. Men Fahrenheit 451 fungerar som en varnande påminnelse om en framtidsvision som kan komma att bli verklighet.

Androidens drömmar/Blade runner

Av: Dick, Philip K Tipsat av: Daniel Gunnestam

I en nära framtid är jorden förödd av ett tredje världskrig och märkt av miljöförstöring.

Little brother

Av: Doctorow, Cory Tipsat av: Lennart Kihlberg

En brännhet science fiction-roman som tar upp aktuella frågor om terrorism och övervakning.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Torbjörn Rolandsson den 23 april 2012