Fables

Ett seriemästerverk där kända sagofigurer hamnat i vår värld och märkta av sina upplevelser måste förhålla sig till ett nytt samhälle och nya livsvillkor. Ett unikt upplägg och en berättelse som utformats med otrolig känsla och precision.

Bill Willinghams serie Fabels utspelar sig i New York, i en stadsdel kallad Fabeltown. Serien kan klassas som Urban fantasy och det övernaturliga temat smygs sakta men säkert in i berättelsen, huvudfokus är trots allt realistiska och väl utvecklade karaktärsbeskrivningar.

Alla tänkbara och önskvärda teman

För några hundra år sedan så drevs sagodjuren bort av "motståndaren" och flydde till vår värld. Karaktärer som Snövit, Stora stygga vargen måste samsas i ett nytt samhälle och de "fabels" som inte kan anta mänsklig form förflyttas till en farm som ligger ute på landet.

En kortfattad beskrivning gör inte serien rättvisa, det är ett unikt upplägg och berättelsen har utformas med otrolig känsla och precision. Trots ett fantasytema som gränsar till absurt har Willingham lyckats få serien att handla om immigration, politik, kärlek och i stort sett alla teman en vuxen intelligent publik kan önska. Allt med hjälp av kända figurer som fått nya funktioner i vårt moderna samhälle.

Karaktärerna tyngs av sin historia. De är inte figurer som fått egenskaper av sagor utan Snövit har bokstavligt talat psykiska ärr efter att ha levt med de sju dvärgarna. Skönheten och Odjuret har problem med ekonomin och tycker att samhället ska bistå med äktenskapsrådgivning då Odjuret får problem med sin mänskliga skepnad när Skönheten är arg på honom.

Intressant omstöpta sagofigurer

Det finns också karaktärer från Djungelboken och andra kända berättelser. Mowgli är en agent som rör sig utanför gränsen medan Bagheera är en andra klassens medborgare på farmen då han är ett talande djur som inte har råd att förvandla sig till mänsklig form.

Vissa figurer är omstöpta på ett intressant sätt. Askungen är en av de mest brutala och effektiva specialagenterna och Snövit är en stark ledare och direkt chef över Stora stygga vargen, vars historia blir en saga om förlåtelse och att passa in trots sin natur.

Detta är absolut en av de bästa serierna jag läst och frågan är om det en upplevelse som skulle kunna vara möjlig i ett annat medium. Det är ett seriemästerverk som jag verkligen kan rekommendera.