F som i sämst - är bäst

Jonna och Miriam. En är alltid sämst. En är alltid bäst. Boken om de två systrarna vann Barnradions bokpris 2019. Författaren Cilla Jackert blev överraskad och jätteglad.

Författaren Cilla Jackert satt hemma vid köksbordet och jobbade när juryn ringde och berättade att hennes bok vunnit årets omgång av Barnradions bokpris.

– Åh vad glad jag blir! Tack så jättemycket. Vad skojigt att ni gillade Jonna!

En glad kvinna i svart polotröja håller upp boken F som i sämst. I bakgrunden syns utsikt från ett fönster. Foto: Alexander Donka, Sveriges radio
Cilla Jackerts bok vann Barnradions bokpris 2019.
En överraskad och väldigt glad författare fick en pratstund med Lydia, Benjamin, Logan, Tove och Bruno i juryn. De går alla i mellanstadiet, och just det tycker Cilla Jackert är det allra roligaste med vinsten.

– Det gläder mig så mycket att ni unga framför allt, har tagit till er den här lite konstiga boken, den här lite konstiga tjejen.

En bok att känna igen sig i

Så här lyder juryns motivering:

"F som i sämst är en bok som visar den press barn kan utsättas för, både i skolan och i hemmet. Boken ger också en bra bild av hur till synes starka personer kan visa sig vara både sårbara och svaga på insidan och tvärtom. Från början till slut drar författaren med sig läsaren in i den fantastiska boken, i både roliga och jobbiga situationer. Det är helt enkelt en bok som alla kan känna igen sig i."

– Från F som i sämst, till A som i bäst, konstaterade en av jurymedlemmarna.

Mer om priset

Fem barn i 11-årsåldern sitter och halvligger nära varandra på en soffa och i en fönstersmyg, Alla håller i var sin bok och ser glada ut. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges radio
Juryn för Barnradions bokpris 2019.
Barnradions bokpris hette förut Barnens romanpris. I år delas priset ut för tionde gången. Tävlingen arrangeras av Sveriges radio och Utbildningsradion. De här böckerna tävlade i årets omgång:

 • Ett annat jag: projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck
 • Vittran av Annalena Hedman
 • F som i sämst av Cilla Jackert
 • Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter
 • Till Vial: 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl

Läs mer på webbsidan för Barnradions bokpris. Där kan du lyssna på alla program där juryn diskuterar böckerna.

Foto på Cilla Jackert: Alexander Donka, Sveriges radio

Låna vinnarboken

 1. F som i sämst

  Av: Jackert, Cilla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 5 november 2019