Först bland "de stora ryssarna"

Absurdist, realist, mystiker och samhällssatiriker. Nikolai Gogol var en av den ryska litteraturens pionjärer. Eller som Fjodor Dostojevskij uttryckte det: "Alla är vi skakade ur Gogols kappa".

– Gogol är rolig och underfundig, men melankolin och mörkret lurar runt hörnet ändå. Han har en burlesk humor som endast Arto Paasilinna kan komma i närheten av, anser bibliotekarien Daniel Gunnestam, en stor fantast av den märkvärdige författaren.

Nikolai Gogol
Av de välkända ryska 1800-talsförfattarna (bland andra Dostojevskij, Turgenjev, Tolstoj, Tjechov) är Gogol den äldste som fortfarande allmänt läses. Den något äldre Aleksandr Pusjkin var ett välkänt namn på sin tid, men honom läser inte många i dag.

Nikolai Vasilievich Gogol föddes i Ukraina den 1 april 1809. I tjugoårsåldern bosatte han sig i Rysslands dåvarande huvudstad Sankt Petersburg.

Han fick anställning som kontorist, men var en outsider som hade svårt att passa in i stadens sällskapsliv. Känslan av utanförskap skulle gå igen hos många av hans litterära karaktärer. Flera av Gogols förnämsta berättelser skulle utspela sig just i Sankt Petersburg.

Nydanande novellist

Tillsammans med amerikanen Edgar Allan Poe, även han född 1809, bidrog Gogol till att ge den moderna novellen dess skepnad. Det av hans verk som lästes allra mest i dag är den mästerliga novellen Kappan. Den handlar om hur en oansenlig ämbetsman i Sankt Petersburg köper på sig en förnäm överrock och får en helt ny självbild. Men vad händer då rocken blir stulen?

Daniel Gunnestam minns hur Kappan blev hans inkörsport till Gogol. För tio år sedan fastnade han för boken i bokhyllan hos en gammal flickväns faster.

– Jag hade läst Dostojevskijs Brott och straff tidigare, utan att fastna, men tänkte att jag kan ju pröva ännu en ryss. Och Kappan var helt enkelt lysande … rolig, underfundig och med inslag av mystik, säger han.

Absurdist och mystiker

Blandningen av vardaglig realism och absurt fantasteri kännetecknar Gogols författarskap. Ett bra exempel är den novellen Näsan: En till synes helt vanlig man i Sankt Petersburg upptäcker en morgon att hans näsa är borta. Senare på dagen ser han näsan promenera omkring på stan i fina herremanskläder.

Den humoristiska men oroväckande novellen har gett upphov till flertalet freudianskt inspirerade tolkningar.

Kritiserade Tsarryssland

Gogols skrifter var ofta strängt samhällskritiska. Han gick hårt åt det ryska tsardömet och belyste det maktmissbruk och den utbredda korruption som rådde inom staten. Många av Gogols karaktärer är karikatyrer på ryska myndighetspersoner.

Teaterkomedin Revisorn, till exempel, handlar om en man som lurar ryska bönder på pengar genom att utge sig för att vara utsänd av staten. Romanen Döda själar är en satir över de uråldriga feodalförhållanden som präglade Tsarryssland på 1800-talet.

En orolig själ

Många började se Gogol som en talesperson för det missnöje som rådde i landet. Men Gogol var inte bekväm med det stödet. Han var en orolig själ som ofta kände sig missförstådd och orättvist behandlad av omvärlden. Ofta försökte han fly undan sina problem genom att ta till långa utlandsresor. Länge levde han i exil i Italien.

När han kom tillbaka till Ryssland förmådde han inte ge svar på sina anhängares önskemål att föra deras talan. Alla som såg Gogol som en förändringarnas man blev mycket besvikna när han plötsligt uppmanade dem att acceptera tingens natur som ett uttryck för Guds vilja.

Han dog den 4 mars 1852, utmärglad och in i det sista plågad av religiösa grubblerier.

Text: Örjan Westberg, Minabibliotek.se

Publiceringsår: 1924

1. Kappan

Av: Gogolʹ, Nikolaj Vasilʹevič Tipsat av: Daniel Gunnestam

Akakij Akakijevitj är en fattig och plikttrogen ämbetsman i 1800-talets Sankt Petersburg som lever för sitt yrke. En dag får han reda på att hans kära gamla kappa är bortom all räddning.

Skräcknovellens fader

Skrivet av: Örjan Westberg

Den 19 januari 1809, för 200 år sedan, föddes den amerikanske författaren Edgar Allan Poe, mest känd för sina skräckberättelser – och dikten ”Korpen”.

Taggar:

Skrivet av: Örjan Westberg den 26 mars 2009