Förlåten

Hemligheter och olikheter skapar avgrunder för två syskon som delar bakgrund, men inte mycket mer.

Av: Lidbeck, Agnes
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

Två systrar som växte upp tillsammans lever utåt sätt väldigt olika liv. Ellen har gjort karriär och reser mycket i sitt jobb. Maria jobbar på ett äldreboende och lever ensam med sin son Dag. Den ena har valt ett logisk och rationellt förhållningssätt till tillvaron, den andra gömmer sig i känslor och självömkan. 

Systrarnas maktspel

Ellen och Maria har inte haft en nära relation sedan barnsben.Det de tänker och känner om varandra säger de aldrig rakt ut. Allt sker i tysthet eller i förbifarten, med gliringar, gester, i stickspår och kommentarer som aldrig riktigt handlar om det de just då avhandlar.

När deras pappa dör och lämnar sommarhuset i deras händer tvingas systrarna leva nära inpå varandra och de minnen från barndomen som format dem. Deras äldre halvbror tog livet av sig en sommar då deras egna familj var i upplösning. Kanske var det den sommaren då systrarnas relation oåterkalleligt förändrades.

Det är en skicklig beskrivning av syskonrelationens maktspel, om oförmågan att kommunicera och ensamheten i tillvaron. Det är också en mycket fin sommarskildring på Agnes Lidbecks raka och rena prosa. 

Fler tips

  1. Sund

    Av: Folkesson, Tove Tipsat av: Anna Sahlén

    En generationsroman som utforskar sökandet efter tillhörighet.

  2. Finna sig

    Av: Lidbeck, Agnes Tipsat av: Anna Sahlén

    Välpolerad skildring av en kvinna som bara tillåter sig att existera genom andra.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 28 juni 2018