Förgiftad

Det är dags att omvärdera den skojiga badankan och den hygieniska pizzakartongen. Två kanadensiska forskare ger oss en tankeställare i en lättläst och faktiskt rolig bok om den marinad av kemikalier vi alla plaskar runt i.

Det krävs en inledande kraftansträngning för att ta sig an Förgiftad: om kemikalierna i vardagen och det osynliga hotet mot vår hälsa av Bruce Lourie och Rich Smith. Dels är det den oroväckande titeln, och så det skrikiga orange och gula bokomslaget med stora varningstrianglar på.

Kemikalier i vår närmiljö

Det går inte att missa att här kommer vi att få veta saker som vi helst inte vill få reda på. Egentligen anar väl de flesta av oss att det inte är speciellt sunt att ungefär 100 000 syntetiska kemikalier cirkulerar runt i jordens ekosystem just nu. Kemikalier som människan till stor del lyckats framställa efter andra världskriget, och vars effekt på växter, djur och människor är långt ifrån klarlagd.

Skadan är ju redan skedd, kan man tänka, så vad lönar det sig att grunna mer på saken? Å andra sidan var det många som köade för att se Stefan Jarls film Underkastelsen, som handlade om precis det här komplexa problemet. Den goda nyheten för alla som sett Underkastelsen och vill veta mer är att Förgiftad är en hoppfull bok. Den är skriven med mycket humor och ironi som gör texten lätt att läsa, men också med en övertygelse om att vi faktiskt kan påverka läget till det bättre, bara vi bestämmer oss för det.

Rick Smith och Bruce Lourie berättar i boken om enkla experiment de utförde på sig själva med vanliga, men farliga kemikalier som vi har runt omkring oss varje dag. De ville testa om man på kort tid kan höja koncentrationen i kroppen av ämnen som kvicksilver, triklosan, ftalater och PFC-föreningar.

Att undvika hälsofaran

De gjorde det genom att utsätta sig för helt vardagliga saker: de åt tonfiskmackor och sushi, de använde luftrenare, hudkrämer, bakteriedödande disktrasor och annat under kontrollerade former under några dagar. Jag tror inte jag avslöjar för mycket om jag berättar att det visade sig att de lyckades öka kemikaliehalten i blodet hos sig själva rejält mycket.

Å andra sidan: när vi skaffat oss mer kunskap om kemikaliebovarna i vår närmiljö kan vi också lära oss hur vi kan undvika dem och faktiskt sänka halten av cancerframkallande och hormonstörande ämnen i våra kroppar. Inte så dumt, eller hur?

Bland det mest fascinerande i Förgiftad är inledningen; en sorts resumé över en massa vansinniga sätt som människor råkat förgifta sig själv och naturen på genom historien. Vi får läsa om brinnande sjöar, exploderande underkjolar och barnpyjamasar indränkta i flamskyddsmedel. Människan verkar ju tack och lov kunna lära sig av sina misstag, men det går inte särskilt fort.

Missa inte heller klassiskern Tyst vår av Rachel Carson, Trädgården Jorden av Gunnar Rundgren och Den giftfria trädgården av Niklas Kämpargård.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Vegomyten

Av: Keith, Lierre Tipsat av: Sonja Viklund

Vegetarisk kost är varken bra för vår hälsa eller vår planet, menar den före detta veganen Lierre Keith.

Stefans lilla gröna

Av: Sundström, Stefan Tipsat av: Sonja Viklund

Kan en bok om kompostering och syrad mört locka till gapskratt? Allt är möjligt för Stefans lilla gröna!

Börja med höns

Av: Sievers, Anette Tipsat av: Sonja Viklund

Alla som drömmer om äta färska ägg från sin egen lilla hönsflock har massor av inspiration att hämta hos Anette Sievers.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 22 april 2011