Författarmöten i min bil

Det började som en nödvändig lösning som sedan ledde till många minnesvärda möten. Johan Sundlöf har skjutsat många författare till och från arrangemang på bibliotek.

Genom åren har jag haft förmånen att få skjutsa ett antal författare till författarbesök på de bibliotek jag arbetat på. Det har blivit många minnesvärda möten.

Det började som en nödvändig lösning för att överhuvudtaget få till ett arrangemang, men har slutat med att jag försöker se till att få skjutsa den för stunden aktuella författaren. Jag insåg nämligen omedelbart vilka intressanta möten och samtal det kan bli på tu man hand i en bil. 

gerdaantti
Först ut var Gerda Antti hösten 2011. Vi hade bokat henne till biblioteket i Valdemarsvik och hon hörde av sig någon månad innan för att höra hur vi skulle lösa det med resan från och tillbaka till hennes bostad i Kisa.

Efter att ha kikat på lokaltrafikens alternativ insåg vi att det minst krångliga alternativet skulle vara att vi skjutsade Gerda Antti tur och retur, trots att det rörde sig om tre timmars bilfärd gånger två. Vi var två i personalen som delade på körningen och jag fick äran att skjutsa henne hem.

Efter ett lyckat författarbesök satte vi oss i bilen och ett långt samtal om allt mellan himmel och jord drog igång. Ryktet om Gerda Anttis vassa tunga och skämtlynne visade sig vara sant.

Vi avhandlade sådan som hennes ogillande av moderna mesiga chefer, hennes grannar författaren Torgny Lindgren och Magnus Samuelsson (världens starkaste man, som brukade hjälpa henne med diverse där hemma), hennes uppväxt i Norrbotten, kärleken till trädgården och att hon för att vara redo närhelst en idé dyker upp alltid har med sig sitt anteckningsblock. Innan vi skiljdes åt vid Gerda Anttis 1700-talsgård tackade hon mig för skjutsen med en gåva i form av tre signerade böcker.

En vårdag 2013 var det dags för Birgitta Stenberg att sätta sig i författarstolen på biblioteket i Valdemarsvik. Hon hade själv önskat att få ett Babel-liknande upplägg på arrangemanget, så vi hade läst på, förberett frågor och gjort i ordning en liten samtalshörna med fåtöljer och mikrofon med mera.

Vi hade ett varmt och öppenhjärtigt samtal, men jag glömmer aldrig hur Birgitta Stenberg spände blicken i mig när jag frågade om hennes barnböcker om Billy och det faktum att hon aldrig skaffade några egna barn. Hennes svar var klart och tydligt, hon ville helt enkelt inte binda upp sig och sitt liv på det sätt som ett barn kräver av en att göra.

I bilen på väg till tåget som skulle ta henne vidare samtalade vi om svenskläraren som uppmuntrade henne att skriva, om hur hon, för att kunna beskriva till exempel drogmissbruk och kvinnors utsatthet, försatte sig i situationer hon aldrig annars skulle ha gjort, samt att hon tycker att det är lite tråkigt att hennes en gång så upprörande och provocerande böcker inte direkt möter något motstånd idag.

Författarmötet med Birgitta Stenberg ligger mig varmt om hjärtat och jag är så glad att jag hann träffa henne innan hon gick bort drygt ett år senare. Innan vi skildes åt frågade hon hur många av hennes böcker jag läst. När mitt svar var en så fnyste hon, både med och utan glimten i ögat, sådär som kanske bara Birgitta Stenberg kunde, och signerade samt gav mig fyra av hennes pocketutgåvor.

Kristina Sandberg
Det var runt år 2011 jag för första gången hörde talas om Kristina Sandberg. Min mor och farmor, bägge bosatta i Örnsköldsvik där Kristinas böcker om hemmafrun Maj utspelar sig, läste och diskuterade engagerat hennes böcker vid ett flertal släktsammankomster. Fyra år senare, med ett Augustpris 2014 och ett successivt ökat intresse för hennes svit om Maj lyckades vi efter ett par försök att boka in Kristina Sandberg till författarbesök på Hörnefors bibliotek i oktober 2015.

Sällan har jag varit med om en författare som skapat ett sådant engagemang före, under och efter ett författarbesök. Jag har hört många diskussioner och kommentarer liknande "det är ju hon som skrivit om min mamma" och "nu förstår jag varför min mor/svärmor/farmor/mormor var som hon var" och "det är så befriande att läsa om den ohämmade ilskan, neurotiska ängslan och friheten som utspelar sig i Majs huvud".

Det känns som att många har kunnat hitta sin egen ingång i böckerna om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. För mig har den stora behållningen varit både tidsresan och inblicken i en hemmafrus liv på 30-talet och framåt, liksom den förlösande psykologiska resan i Majs huvud.

I bilen på väg tillbaka till hotellet efter författarbesöket berättade Kristina, som även är psykolog, om att det nog är just den psykologiska biten som de allra flesta läsare har kunnat känna igen sig i. Alla tänker vi mycket mer än vi pratar och det kan därför vara befriande att läsa om andras tankar, om inte annat för att känna att det inte bara är en själv som går omkring och tänker sådär ohämmat och galet.

Kristina sade själv att det varit befriande att skriva om det som utspelat sig i Majs huvud. I övrigt pratade vi mycket om den gemensamma nämnaren Örnsköldsvik, till exempel om att jag vuxit upp ganska nära där släktingen som hon löst baserat karaktären Maj på bodde, om att Statts restaurang, där delar av Maj-böckerna utspelar sig, nyligen gått i konkurs och om förkortningen PDV (på det viset, det vill säga gravid och det värsta tänkbara på den tiden böckerna utspelar sig).

Det var fint att höra Kristina Sandberg berätta om läsaren som för första gången kunnat förstå och därmed förlåta sin mamma. En annan läsare har beskrivit hennes böcker som "en husmorsthriller i 1930-talsmiljö utan mord" och jag kan bara hålla med, Maj-trilogin är överraskande spännande.

Min vana trogen har jag tagit med mig egna exemplar av Kristinas böcker och innan vi skildes åt vid hotellets foajé räckte jag över dem till henne för signering. Ett ytterligare tillskott i den sakta växande, signerade samlingen författarminnen hemma i bokhyllan.

Text: Johan Sundlöf, Hörnefors bibliotek
Foto Gerda Antti: Anna-Lena Ahlström
Foto Kristina Sandberg: Maria Annas

 

  1. Livet omkring

    Av: Antti, Gerda
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. Min man David

    Undertitel: roman
    Av: Antti, Gerda
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  3. Alla vilda

    Av: Stenberg, Birgitta
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  4. Kärlek i Europa

    Av: Stenberg, Birgitta
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Svenska romaner och noveller, 1945-1999
    Finns som: Bok
  5. Skriver mig ut ur världen

    Av: Stenberg, Birgitta
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Storstil
  6. Liv till varje pris

    Av: Sandberg, Kristina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  7. Sörja för de sina

    Av: Sandberg, Kristina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  8. Att föda ett barn

    Av: Sandberg, Kristina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  1. Att föda ett barn

    Av: Sandberg, Kristina Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

    Den här boken har varit en inre personlig resa för mig i sommar. Minnen av min egen släkts historia har stigit fram.

  2. Liv till varje pris

    Av: Sandberg, Kristina Tipsat av: Hanna Widman

    Den avslutande delen i Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj utspelar sig på femtio- och sextiotalet.

"Mina vänner har blivit immuna"

Skrivet av: Jenny Eklund

Hon kan inte låta bli att strö boktips omkring sig. Är lika snabb på att fastna för som att förkasta böcker. Röbäcksbon Saga Mattsson har alltid gillat att läsa.

Donna Tartt om sina tio år med Steglitsan

Skrivet av: Anna Sahlén

Donna Tartt är aktuell med den nya romanen Steglitsan. Anna Sahlén tycker att hon är en extraordinär historieberättare och blir glad över att snubbla över ett författarframträdande mitt i semestern.

Liv och kärlek

Skrivet av: Anna Sahlén

Med humor och fakta klär Liv Strömquist av samhället i sina serier. Hon vänder på våra föreställningar om kärlek och tvåsamhet och blottar många konstigheter.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Johan Sundlöf den 2 maj 2016