Före och efter Pettson

Surgubben Pettson i alla ära. Hade han inte haft draghjälp av katten Findus hade antalet tindrande barnaögon och totalcharmade vuxna varit betydligt färre. Findus förstår surgubbens potential och gör honom till en snickarbodens Leonardo (da Vinci)! Inte underligt att Sven Nordqvist går hem både hos läsare och mäktiga priskommittéer.

Sven Nordqvist
Det var en gång en man som murade en öppen spis av rätt säreget slag. Inte någon enkel standardmodell, utan en mäktig skapelse med tre eldstäder. Arkitektutbildad som han var visste han hur man ritar och planerar ett nytt hus och hur man renoverar och bygger till ett som redan finns. Dessutom råkade han vara en arkitekt med tummen på rätt plats och kunde göra det mesta själv.
 
Mannen hade katt. Vad den hette kommer jag inte ihåg. Men jag vet att den följde arbetet med stort intresse och vandrade fram på tegelstenarna allt eftersom muren växte. Lager efter lager.
 
På själva julafton var spisen klar och muraren kunde stolt betrakta sitt verk. I fullbordans ögonblick märkte han att katten var försvunnen och för en stund var han, ve och fasa, helt övertygad om att han murat in den. Tack och lov dök den så småningom upp igen och den efterlängtade julefriden kunde lägra sig över det lilla huset.
 

Verkstad fylld med märkliga saker

Mannen hette Sven Nordqvist och huset som han byggde den öppna spisen i var en sommarstuga som han renoverat och byggt till i Söndrum utanför Halmstad. Det lilla huset fick jag och min nyblivna familj hyra några år i slutet av 70-talet.
 
Tomtemaskinen
Till huset hörde en liten trädgård med dignande fruktträd och ett garage och en verkstad fylld av märkliga saker och föremål. Här bodde helt klart en hängiven sakletare och samlare. Kanske var en del loppisfynd från Amnestys loppmarknad Byring och Bråte, ett sannskyldigt Eldorado för prylentusiasten.
 

Pettson och Findus

Här skulle gubben Pettson ha stortrivts. En förpettsonsk miljö kanske man kan kalla den så här i efterhand.
 
Historien om katten som muraren själv berättat, och minnesbilderna från Söndrum, dök upp i när jag började läsa de första Pettsonböckerna för mina barn, på åttiotalet. Nog måste den här alerta katten ha funnits med i Svens tankar när den påhittade katten Findus tog form.
 
Det började med Pannkakstårtan och sen blev det ganska raskt åtta historier till. I alla de former. Som vanliga hederliga pappersböcker, som animerade filmer och dataspel. Och har man inte läst böckerna så har man ändå säker sett julkalendrarna.
 

Enorm spridning

Få författare har fått se sina alster spridda i så stora upplagor och översatta till så många språk som Sven Nordqvist. Här talar vi inte om några fjuttiga tiotusental utan får lägga till ytterligare en nolla.
 
Sven Nordqvists böcker har blivit översatta till minst 43 språk och han har med tiden blivit hedrad med de flesta barnlitterära priser och belöningar som Sverige kan uppbringa.
 
Var är min syster?
I fjol fick han Augustpriset för ”Årets svenska barn- och ungdomsbok” Var är min syster? och i år har han tilldelats det Schulströmska priset för barn- och ungdomslitteratur av Svenska Akademien. Det priset som både är ganska nytt och hittills nästintill okänt har tidigare bland annat gått till Barbro Lindgren, som besökte Umeå stadsbibliotek tidigare i höstas.
 

Unika illustrationer

Förutom sina egna böcker har Sven Nordqvist illustrerat ett tjugotal åt andra författare, de flesta av Jujja Wieslander. Den senaste, Mamma Mu och Kråkans jul, en härligt bildberättad julhistoria om ensamhet och gemenskap, ligger på bokhandelsdiskarna lagom till den stora julboksrushen.
 
Med Var är min syster har Sven Nordqvist inlett en ny fas i sitt bilderboksskapande. I stället för att utgå från texten har han utgått från bilden. Den nyvunna friheten har gett honom ny luft under vingarna och han kan, som den läckert päronformade ballongen i boken, sväva mot nya oupptäckta rymder i sitt konstnärskap.
 
Här illustrerar han inte längre, här skapar han!
 
Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
 
 

Läs mer:

Böcker av Sven Nordqvist i våra bibliotek
 
Texter om Sven Nordqvist:
Författare & illustratörer för barn och ungdom 6 Tidningen Land nummer 08/08
 1. Mamma Mu och Kråkans jul

  Av: Wieslander, Jujja
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

  Finns som: Bok
 2. Pannkakstårtan

  Av: Nordqvist, Sven
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

  Finns som: Bok
 3. Var är min syster?

  Av: Nordqvist, Sven
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 1 december 2008