För vuxna

Boktips och listor över utvalda böcker inom olika ämnen. Artiklar, topplistor och betygsatta medier. Här finns mängder av läsinspiration för dig som är vuxen.

 1. Boktips för vuxna

  Här hittar du tips i olika genrer skrivna av bibliotekens personal. Du kan också få personliga boktips om du fyller i vårt formulär.

 2. Artiklar och tipslistor

  Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

 3. Topplistor vuxna

  En topplista över de mest utlånade och de mest reserverade böckerna för vuxna på Umeåregionens bibliotek i februari 2024.

 4. Många sätt att läsa

  Biblioteken har böcker i olika format att läsa eller lyssna på. Det finns talböcker att lyssna på, och vanliga ljudböcker. Böcker med extra stor text och lättlästa böcker har vi också.

 5. Många språk

  Böcker på de nationella minoritetsspråken, inklusive urfolksspråket samiska, finns på biblioteken. Här finns också böcker på många andra språk.

 6. Gröna biblioteket

  Här samlar vi artiklar, tips och arrangemang om klimat, miljö och att leva mer hållbart. Det vi lägger upp här ska vila på vetenskaplig grund eller ha skönlitterär karaktär.

 7. Användarnas betyg

  Visst vet du att du kan sätta betyg på bibliotekens medier? Här kan du vilka betyg som senast är satta och vilka böcker och filmer som har fått bra betyg.

 8. Regnbågsbiblioteket

  Regnbågsbiblioteket är ett koncept som innehåller Regnbågshylla, tips och artiklar här på webben, närvaro i sociala medier och programverksamhet med hbtq-perspektiv.

Ny skönlitteratur

Ny facklitteratur

Se fler nya böcker

Författarbesök

Visa fler arrangemang...

Bokcirklar

Visa fler arrangemang...

Låna en kasse

 1. Bokcirkelkassar

  Biblioteken erbjuder bokcirkelkassar för utlån. De innehåller flera exemplar av samma bok, en författarpresentation, en handledning och en skrivbok där ni kan skriva ner era tankar och åsikter.