För bra för att dö

Stella är tjock. Vågen står numera på tre siffror. Fast egentligen vet hon inte, för hon vågar inte titta. Hon vet däremot att hon är plattfot, att hennes bröst är olika stora, att hon inte har några vänner och att livet är pest, åtminstone på dagen och i skolan.

Det är natten och mörkret som är Stellas liv. Då lever Stella upp. Då kan hon vara med sina tamråttor, med datorn och med maten. Då kan hon vara sin egen drottning, när hon är ensam hemma och mamma jobbar natt. I skolan är det däremot Alva som är drottning och hon utsätter Stella för alla elakheter som kan tänkas.
 
Det hela blir värre och värre och nu har det värsta hänt. Alva har fotgraferat Stella naken i duschen efter gympan och lagt ut bilden på webben under rubriken ”Fetto i tvätto”. Nu kan alla se det som Stella inte ens vill tänka på.
 
Stella som redan tidigare mådde pyton bestämmer sig för att göra allvar av det hon tänkt på en tid. Försvinna. Glida ut genom dörren. Ta livet av sig. På nätet träffar hon Joel, alias Manson, som har samma tankar som henne och de bildar en självmordspakt.
 
Det här är en riktig, riktig rysare som man läser med andan i halsen. En bok om något vi inte vill prata eller fråga om. Men också en bok om hopp och om att en förändring är möjlig. En bok som behövs och som inger hopp.
 
Christina Wahldén arbetar också som kriminalreporter på Svenska Dagbladet och har skrivit många ungdomsböcker om svåra saker. Den här boken tycker jag är den starkaste hittills och kanske den mest nödvändiga.
 
Längst bak i boken finns mejladresser och telefonnummer till den som funderar på att ta livet av sig eller som har en kompis som gör det. Det finns hjälp att få! Från 14 år.

Kråkflickan

Av: Cann, Kate Tipsat av: Annika Edlund

Till slut tröttnar Lilly på att alltid bli mobbad. När Halloween närmar sig planerar hon en revansch.