För att vi hör ihop

Tänk att ha hela sommaren ihop med den du tycker bäst om. Varje år. Tänk om den personen försvinner. Så är det för Måna.

Skälmö har alltid varit Månas och Alices ö. Nu är den bara Månas, för Alice finns inte mer. Alice är död. Måna är ganska säker på att hon är död, hon också – det är i alla fall så det känns.

I en annan tid, en annan värld, är Måna och Alice på Skälmö som vanligt på sommaren. Deras sista sommar, men det vet de inte. Resten av året bor de i olika städer, men på Skälmö är det som om de aldrig varit ifrån varandra.

Så länge de är tillsammans är de inte rädda för någonting. Men under ytan bubblar en oro. Alice är ledsen och arg för att hennes föräldrar skilt sig. Måna vet inte hur hon ska hantera Alices ilska. Trots det är de ändå världens bästa Alice och världens bästa Måna, de som hör ihop.

Nu

Ett år senare finns Alice inte kvar. Måna känner ingenting. Hennes familj trippar på tå runt henne, med fejklugna röster som försöker trösta henne.

Måna vandrar planlöst runt ön, där allt påminner om Alice. Allt utom kanske katten Loppan, och gamla Sonja som Loppan bor hos. Hur kan hon vara världens bästa Måna, när världens bästa Alice inte längre lever?

För att vi hör ihop är en sorglig men fin bok om vänskap. Och om sommarupptåg och att hitta tillbaka till livet när den du tycker allra bäst om inte finns mer.

Läs också

  1. Comedy queen

    Av: Jägerfeld, Jenny Tipsat av: Anna Sahlén

    Sasha försöker hantera sorgen efter sin mamma genom att låta bli att gråta och istället bli roligast av alla. Men går det verkligen? Kanske fastnar tårarna inuti istället.

  2. Det magiska hjärtat

    Av: Ohlsson, Kristina Tipsat av: Annika Edlund

    Robertas bästa kompis Charlotte är svårt sjuk. Hon behöver ett nytt hjärta. Charlotte är den gladaste och roligaste kompisen som finns. Till och med när hon inte mår bra. Som Robertas morfar säger, den som skrattar mest är bäst.