Fönster mot Kosmos - en bok om Edith Södergran

Edith Södergran var den stora modernisten och förnyaren av svensk dikt på 1900-talet. Få förstod hennes genialitet när hon levde men hon har blivit en förebild för generationer av unga poeter och lite av en kultfigur för alla som älskar poesi.

Edith Södergran föddes 1892 i S:t Petersburg. Hon talade svenska, bodde i Ryssland, härstammade från Finland och gick i tyska skolan. En kosmopolit och litteraturälskare som läste ryska folksagor och tysk poesi, företrädesvis Goethe. Tidigt började hon själv att skriva dikter i det berömda vaxdukshäftena. Hon skrev med en otrolig känsla för språk och rytm men utan rim. Denna stil blev helt revolutionerande och många förstod det inte då men vi älskar hennes vackra strofer nu.
 
" Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum. Jag är ett barn, en page och ett djärvt beslut, jag är en skrattande strimma av en scharlanssol... Jag är ett nät för alla glupska fiskar, jag är en skål för alla kvinnors ära, jag är ett steg mot slumpen och fördärvet, jag är ett språng i friheten och självet..."
 
Denna dikt heter Vierge Moderne och skrevs 1917!

 

 

 

Våra texter

  1. Nordisk kvinnolitteraturhistoria

    Skrivet av: Anna Sahlén

    En webbplats som lyfter fram nordiska författare som under många år varit osynliga i litteraturhistorien.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 2 mars 2007