Hon är fårbonde på fritiden

Fårbonden Malin Rubinsson är fårägare sedan tre år. I en intervju berättar hon om fördelarna med får. "De är lättskötta och trevliga och håller landskapet öppet."

Bild på två får och ett barn på en äng.
Foto: Malin Rubinsson
Det är något särskilt med får som strövar omkring i hagar och på ängar. Där jag bor finns det gott om får som går och betar på ängarna ner mot sjön. En av fårägarna i närheten är Malin Rubinsson som bor med sin familj med naturen inpå knuten, med utsikt över sjön.

Fårägare på hobby-basis

Malin Rubinsson är uppväxt i en familj som födde upp djur till husbehov med grisar, kalkoner, höns och kalv. Hennes stora djurintresse startade alltså redan i barndomen och när så möjligheten att använda intilliggande ängar till betesmark dök upp, då slog hon till och är nu sedan tre år tillbaka fårägare på hobby-basis.

Att det blev just får beror på att det är ett så allsidigt djur, berättar hon. Får ger ull, skinn, kött och som bonus håller de landskapet öppet. Får är kompletta och lättskötta djur, de är trevliga och lätthanterliga. Om du räknar bort baggarna, som du måste akta dig lite för, behöver du heller inte vara rädd för att bli skadad vid skötseln.

Ull, skinn och kött

Du väljer ras utifrån vad du vill rikta in dig på att sälja. Vissa raser passar bättre för ullproduktion medan andra är bättre som köttdjur. Just nu har Malin Rubinsson 17 tackor och en bagge av blandras och de hålls främst för köttet och skinnens skull.

Vad gäller skötsel så kräver inte får så mycket även om det kan vara besvärligt om en lamning inte går bra, eller om fåren rymmer. Vissa lamm är ivriga rymmare och måste slaktas, annars lär de upp de andra lammen och då blir situationen fort ohållbar. Fåren kan gå ute året om, även mitt i vintern här uppe i Västerbotten.

Bild på ett får i en hage.
Foto: Malin Rubinsson
– Fåren behöver mat och vatten och så klövvård och ullklippning två gånger per år. Det är djur som kräver lite och ger mycket, sammanfattar Malin Rubinsson. 

Lamningstiden kan vara intensiv 

Men ingen regel utan undantag. Lamningstiden är en arbetsintensiv tid för fårägare. Tackorna hålls inomhus när det är dags för lamning och under lamningstiden tittar Malin Rubinsson till dem var tredje till femte timme dygnet runt. Hon har satt in en kamera i fårhuset och har på så sätt fått ännu bättre möjlighet att hålla koll på vad som händer där och det underlättar hennes jobb.

– Tackorna kan klara av lamningen helt själva, men om man övervakar och hjälper till så får man snabbt igen arbetsinsatsen i form av friskare tackor och lamm, säger hon.

När jag frågar om det finns någon nackdel med att ha får kan Malin Rubinsson först inte svara. Efter lite betänketid kommer svaret:

–  Att jag inte har fler!

Bara att sätta i gång med andra ord. 

Text: Malin Felth Paré, Vännäs bibliotek

 

Läs mer

Facebookgruppen Vi som har får

Länsstyrelsens projekt Gröna navet

  1. Får

    Av: Sjödin, Erik
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1994
    Klassifikation: Husdjurslära
    Finns som: Bok
  2. Fårskötsel

    Undertitel: Svenska fåravelsförbundets tidskrift för får- och getägare
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1997
    Klassifikation: Husdjurslära
    Finns som: Tidskrift
  3. Får

    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Husdjurslära
    Finns som: Bok

Våra texter

  1. Börja med höns

    Av: Sievers, Anette Tipsat av: Sonja Viklund

    Alla som drömmer om äta färska ägg från sin egen lilla hönsflock har massor av inspiration att hämta hos Anette Sievers.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Malin Felth Paré den 24 februari 2017