Fågeln i mig flyger vart den vill får Snöbollen

Årets svenska bilderbok är Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg. Priset delas ut på Littfest i mars då det också blir en utställning med bilder ur boken.  

Det nationella bilderbokspriset Snöbollen delas i år ut till Sara Lundberg för hennes bok Fågeln i mig flyger vart den vill, en bilderbok för alla åldrar om konstnären Berta Hansson. Juryns motivering lyder:

"Konstnärligt och litterärt övertygande gestaltar Sara Lundberg ur ett levande barnperspektiv hur den jämtländska bonddottern Berta Hansson (1910-1994) redan som ung hittar vägen att själv forma sitt liv, utbilda sig och förverkliga sin längtan att bli konstnär. "Fågeln i mig flyger vart den vill" visar i sin bildrikedom och generösa, medvetna utformning att bildberättandet är till för alla oavsett ålder och tillhörighet. Boken om Berta Hanssons gryende konstnärskap är av stort värde, såväl konstnärligt som folkbildande och kvinnohistoriskt." 

Prisutdelning i Umeå

Priset delas ut på Littfest i Umeå fredag 16 mars 2018. Samma kväll öppnar Bildmuseet i Umeå en utställning med bilder ur boken. Den invigs i närvaro av författaren och bildskaparen Sara Lundberg under Littfestkvällen på Bildmuseets Art Friday. 

Om Snöbollen

Snöbollen – årets svenska bilderbok är ett nationellt bilderbokspris. Prissumman är 50 000 kronor och syftet med priset är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form.

Låna boken