Expedition Kanchenjunga

En tunn bok i omfång, men inte i miljöer och karaktärer. Den utspelar sig i ett kallt och utsatt klimat och går att läsa både som äventyrsroman och spökhistoria.

I Expedition Kanchenjunga följer vi äventyraren Stephen Pearce som, tillsammans med sin bror Kits, ska bestiga berget Kanchenjunga.

En manisk bestigning

Redan från början infinner sig en känsla av att något inte står rätt till. En tidigare expidition har bestigit berget för 29 år sedan med fem döda klättrare som resultat. Bröderna idealiserar den tidigare expiditionen och Kits driver nästan maniskt på i föregångarnas fotspår. 

Boken utspelar sig 1935 och en av de största behållningarna är miljöerna. Den har ett ganska blygsamt omfång, men hinner trots det med en hel del. Litterärt förvånar hon faktiskt med denna ganska enkla spökhistoria, som även kan läsas som en klassisk äventyrsroman. 

Framkallar rysningar med små medel

Det här är Michelle Pavers andra expeditionsrysare i kyligt klimat. Den första, Evig natt, läste jag under en varm sommardag. Bokens isiga omslag såg svalkande ut, men det var inte miljöerna som gav mig rysningar, utan berättelsen. Michelle Paver är fantastisk duktig på att bygga upp en stämning och intressanta karaktärer snabbt. Precis som i Evig natt så använder sig författaren av ganska enkla men subtila knep, när det otäcka smyger sig på. Det blir ruskigt, men inte så svulstigt. 

Expidition Kanchenjunga är ingen uppföljare till Evig natt, men böckerna är lite snarlika. Båda utspelar sig i ett kyligt klimat och författarens hundintresse skymtar fram. Båda är välskrivna och har ett genomtänkt persongalleri. 

  1. The ballad of Black Tom

    Av: LaValle, Victor D Tipsat av: Anonym

    Victor LaValle fortsätter på H. P. Lovecrafts berättelse The horror at Red Hook. Här är det en ung musiker som får i uppdrag att spela hemma hos den välbeställde Robert Suydam.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 24 juli 2017