Ett tal till min systers bröllop

Sylvia Svensson är ensam med sina två små barn i en månad, medan pappan Karl låter sitt arbete och konstnärskap ta honom till New York.

Livet med två barn, ett år och fyra år, fyller all tid. Förutom att ta hand om de små försöker Sylvia Svensson dessutom försörja sig och barnen genom att skriva på all ledig tid, vilket inte blir så ofta. Men hon missar inte en deadline. Sömnen lyser med sin frånvaro, liksom fadern.

Samhörighet mellan skapande kvinnor

Sylvia speglar sig själv i Sylvia Plath och Märta Tikkanden. Skapande kvinnor som fick stå i skuggan av sina skapande makar. Särskilt Sylvia Plath återkommer i boken, fascinationen och uppgivenheten inför hennes livsöde. Moderskapet, sveket från maken knyter dem samman.

Omgivningen gör inte mycket för att bistå Sylvia Svensson och barnen. Istället dömer de, beklagar sig och kräver. Det ligger på Sylvia att hjälpa sin lillasyster med hennes förestående bröllop. Mitt i all feber, springmask, magsjuka, markservice, logistik och allt skrivande ska menyn bestämmas, bordsplaceringen göras och bröllopstalet skrivas.

Underhållande och angeläget

Boken är fiktion men tydlig som en röd tråd hörs Linda Skugges röst. Omisskännlig från hennes krönikor och andra böcker. Det är en intensiv mix av ilska, frustration, arbetsvilja, litteraturkärlek, engagemang och trötthet men där finns också, väl dold, kärlek och värme.

Ett tal till min systers bröllop är underhållande och angelägen på samma gång. Det är ganska rolig läsning, men det finns också en hel del tragik bakom premisserna för denna bok. Att känna igen sig i, förfäras av och spegla sin egen situation emot.

Övervintring

Av: Moses, Kate Tipsat av: Anna Sahlén

En roman om Sylvia Plath som går rakt in i hjärtat.