"Ett perfekt spännande drama"

Efter många och långa diskussioner, och en sluten omröstning, kom juryn fram till att vinnaren i Barnens romanpris 2015 heter "Den blomstertid nu kommer", en ungdomsbok av Marie-Chantal Long.

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long
"Boken är ett perfekt spännande drama om Wahid, Fred och Tarzan som blir kriminella. Språket spelar roll. Man lär sig mycket om samhället. Om att gå igenom något jättejobbigt, när man gör fel och ångrar sig. En härligt utdragen historia om att hålla en hemlighet."

Så tycker juryn om årets vinnare i Barnens romanpris. Boken det handlar om är ungdomsromanen Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long. När juryn ringer upp författaren för att berätta nyheten är hon just ute och går med sin hund.

– Oj, vad glad jag blir. Jag ryser i hela kroppen.

– Hur känns det?

– Jag blir mest glad för att ni valde mig och min bok.

Juryn går i mellanstadiet

Adam, Lina, Oskar, Jesper, Abel, Matilda och Molly. Så heter jurymedlemmarna, som går i klass fem på Tiundaskolan i Uppsala. De har läst fem olika böcker och valt sin favorit. Under hösten har de pratat om varje bok i ett eget radioprogram, tillsammans med programledaren Manuel Cubas. Du kan höra alla radioprogrammen på webben.

Författaren

Marie-Chantal Long vann Barnens romanpris 2015 Foto av Micke Grönberg
Marie-Chantal Long debuterade som författare 2003, med boken Tjaba Shejkis. Hon skriver alltid på svenska även om hennes första språk var franska. Hon växte upp i Frankrike och Nordafrika.

Den blomstertid nu kommer är hennes elfte bok. Du kan låna alla hennes böcker på biblioteken. Marie-Chantal Long arbetar också med att skriva pjäser och som skådespelare.

Sjätte omgången

Barnens romanpris delades ut för sjätte året i rad. Årets omgång gällde bästa bok för dig som är 9-13 år. De övriga fyra böcker som tävlade var Vi ses i Obsan av Cilla Jackert, Lite mer än en kram av Mårten Melin, Inmurade av Lena Ollmark och Berättelsen om Taur av Bengt Tollesen.

Lyssna på juryns boksamtal och läs mer om Barnens romanpris på programmets webbplats. (Länken öppnas i ett nytt fönster.)

Text: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

 1. Den blomstertid nu kommer

  Av: Long, Marie-Chantal
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

En viktig vinnande bok

Skrivet av: Åsa Zetterström

2014 års vinnare i Barnens romanpris handlar om Rosita. Juryn var helt enig, 5768 visningar på youtube var den bok som hade viktigast budskap. Spännande är den också.

En läskigt kuslig vinnarbok

Skrivet av: Åsa Zetterström

En klockren vinnare blev det i Barnens romanpris 2013. Glasbarnen av Kristina Ohlsson fick högsta poäng av alla fem jurymedlemmarna. Barnen i juryn ringde själva upp vinnaren.