Ett nytt trädgårdsår
Det finns plats för både småskalig enkelhet och avancerad odlingsdesign. Anna Holmström på biblioteket i Vindeln ger dina trädgårdsdrömmar en vitamininjektion.
Att på våren bli påmind om trädgårdsgrönska är härligt. Trädgårdsböcker, trädgårdstidningar inspirerar oss. Fröer och sticklingar lockar in oss i butikerna. Allt arbete, pyssel och rekreation i trädgårdarna är snart ett faktum.
Och tänk, det är inte alls svårt att odla fram växter. Lite arbete krävs naturligtvis, men när växterna kommer fram får du din belöning. Som nybörjare bör du inte satsa för stort, utan nöja dig med det enkla. Kanske så frön av någon sommarblomma du tycker om, kanske en kryddväxt eller en färdig tomatplanta längre fram, för att senare få skörda solmogna, söta, goda och egenodlade tomater.
Trädgården blir aldrig heller färdig. Du kan fundera mycket över hur du ska ändra i den för att få till det lilla extra och hur du nästa år ska göra den ännu bättre.
Ljussättning har blivit allt mer populärt i trädgårdar, och visst är det vackert med belysta partier och växter under mörka kvällar.
Väl fungerande dammar ger lugn och ro i trädgårdsbilden. Här är växtvalet av stor vikt. Utsmyckningar i form av figurer, klot med mera, i många material har fått en nyrenässans. Mycket kan du göra själv och trädgårdsböckerna ger bra inspiration.
Sten har givits en ny dimension i våra trädgårdar, både som uppbyggnad och i gångar. När vi fraktade stora stenar till vår trädgård sa en äldre man: "Nog är det underligt. Förr fraktade vi bort stenar och nu flyttar ni tillbaka dem." Det ger en bild av hur tiderna förändrats i odlingslandskapen.
Hälsa tycks nu intressera oss svenskar mer än tidigare, likaså ekologiskt odlad mat. Känslan av att dra upp en morot ur trädgårdslandet är verkligen angenäm; lukten av morot blandad med jord och sedan den härliga smaken. Mogna jordgubbar, vinbär, krusbär och hallon är också ljuvligt att smaska på. Saft, sylt, marmelad och kan kokas och rabarber kan bli till god kräm och paj.
Eftertanken har en central plats, både vad gäller livet, vad jobbet i trädgården givit för resultat och hur det går att förändra för att lyckas ännu bättre. Att få sitta i sin trädgård med en god bok och känna atmosfären, det är livskvalitet. Där får harmoni och balans råda. Cicero sade:
"Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet."