Ett nytt Atlantis

En kort novell på cirka 40 sidor, som ger en bra introduktion till Ursula K Le Guin mästerliga Hain-cykel. Kronologiskt räknat föregår den de första Hain-böckerna.

Kapitalismen har kastat världen mot en ekologisk kollaps. USA har förfallit till en fascistisk diktatur där graviditeter måste registreras hos staten, bildandet av kärnfamiljer är kriminaliserat och endast statligt godkänd vetenskap får tillstånd att spridas.

Ny upptäckt i en mörk tillvaro

Kontinentalplattorna är i gungning och det går rykten om att ett nytt Atlantis håller på att resa sig ur havet. Fysikern Simon återvänder hem från ett arbetsläger under några dagar. Hans fru och vänner träffas och Simons experiment förevisas, en solkran som kan tanka ner enorma mängder solenergi.

Men Simon är ändå missnöjd över sin banbrytande upptäckt eftersom han förstår att den, trots att den skulle kunna lösa mänsklighetens problem, kommer att användas till fortsatt förtryck av människor och exploatering av jordens resurser.

Våra texter

  1. Ursula K Le Guin (1929-2018)

    Skrivet av: Terje Nordin

    Ursula K Le Guin var en av 1900-talets stora författare inom fantasy och science fiction. Hon är känd för böckerna om Övärlden, Mörkrets vänstra hand, Där världen kallas skog och Shevek.

  2. Ordning på serien: Hain-sviten

    Skrivet av: Mattias Nilsson

    Ursula le Guins Hain-svit är en serie av noveller och romaner som utspelar sig i samma värld, men där varje berättelse är fristående.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 13 januari 2021