Ett knippe dikter och en pannlampa.

Huskur mot mörker och vinterdepp.

Mörk skog
Dagen förkortas.
November gråter gråhet
in i ditt hjärta
Det är lätt att känna igen sig i Gunnel Vallquists mollmättade haikudikt i dagar som dessa. Övergångsmånaden november kan knappast sammanfattas bättre.

Allt har sin tid även detta mörker…
 
Med de orden börjar dikten "Coda" som Gunnar Ekelöf skrev 1938. Skriven i en på många sätt mörkare tid inger den ändå strimman av ett hopp. Det gäller att bita ihop, att ta sig igenom. Vi vet ju att ljuset återvänder.
Sen kvällspromenad i Gammliaskogen. Fukten hänger i träden. Det är som om hela skogen hukar under mörkret. Men så finns de välsignade elljusspåren där med sina lyktstolpar utspridda som livbojar i ett oändligt grönt hav.

Flåsande motionärer ångar fram och energiska stavgångare med reflexvästar stegar beslutsamt mellan ljuspunkterna. Ett gäng nattorienterare dyker upp. Pannlampeförsedda och inte det minsta mörkrädda brakar de fram genom skogen.

Lamporna guppar hej vilt och plötsligt är allt förvandlat till en snabbt förbiflimrande ljushappening. Och roligt tycks de ha. Skratten livar upp som tomtebloss i juletid

Kanske var det nu som något nytt började. Mitt förhållande till mörkret blev ett annat. Insikten infann sig när jag kom på mig själv med att jag var i färd med att gå i ide. Min eftermiddagsvila i halvliggfåtöljen blev längre dag för dag.

Blotta tanke på att gå i viloläge kunde få gäspningsaggregatet att gå igång och hunden att följa med som i kanon. Jag har gått från resignation och smådeppighet till handling. Skaffat pannlampa till mig själv och blinkande blåljus till min ägandes hund och tagit mörkret i besittning.
 
Hans med hund i mörkret
Nu forsar vi fram som nyvakna forskningsresande i en på samma gång känd och annorlunda värld. Vårt synfält är begränsat men vårt äventyr oändligt.
Var inte rädd för mörkret,
Ty ljuset vilar där,
Var inte rädd för mörkret,
Som ljusets hjärta bär.
Med en pannlampa och några diktrader, som de här av Erik Blomberg klarar man det mesta. Till och med de gråaste och mörkaste av månader.

Dikterna är hämtade från: Steg på vägen av Gunnel Vallquist, Öppna er, ögon av Erik Blomberg och Köp den blindes sång av Gunnar Ekelöf.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
 1. Steg på vägen

  Av: Vallquist, Gunnel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Öppna er, ögon

  Undertitel: dikter
  Av: Blomberg, Erik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1962
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 3. Köp den blindes sång

  Av: Ekelöf, Gunnar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1938
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 26 november 2009