Ett folk utan land

När Finnikin är nio år svär han på att göra allt för att beskydda kungahuset i Lumatere, men han har ingen aning om vilken betydelse det löftet kommer att få.

Allt förändras för Finnikin och det lilla kungariket Lumatere under de fem onämnbara dagarna. Kungafamiljen mördas och Finnikin skiljs från sin pappa som både landsförvisas och fängslas. Dessutom kastas en förbannelse över riket. En förbannelse som stänger Lumateres gränser och hindrar dem på insidan från att ta sig ut, och dem på utsidan från att ta sig in.

Utan plats i världen

Tio år senare håller förbannelsen fortfarande Lumatere i sitt grepp. Finnikin och kungens närmaste rådgivare reser runt och gör vad de kan för att hjälpa de utsatta lumaterer som lever i grannländernas flyktingläger, men utan resultat. Det finns ingen plats i världen för lumatererna, de är ett folk utan land.

Så möter Finnikin Evanjalin. Evanjalin påstår att hon kan vandra genom folks drömmar och hon säger att den rättmätiga arvtagaren till Lumateres tron fortfarande lever. Endast arvtagaren kan häva förbannelsen över Lumatere och göra så att de kan återvända hem.

Ett hopp som tänds

Evanjalin tänder ett brinnande hopp hos Finnikin. Kanske är hans barndomsvän prins Balthazar fortfarande vid liv, kanske kan Finnikin hitta sin pappa igen, kanske är det möjligt att drömma om framtiden och återvända hem.

Men vägen tillbaka till Lumatere är lång och farlig och Evanjalin är full av hemligheter och halvt sagda sanningar. För att kunna återvända till Lumatere tvingas Finnikin även möta egna sanningar, sanningar han helst vill blunda inför.

Flykt och identitet

Efter att ha läst Jellicoe Road blev Melina Marchetta en av mina favoritförfattare. Hennes böcker är fulla av starka känslor och Ett folk utan land är inget undantag. Visst får vi följa med på ett spännande äventyr, men det här är framför allt en bok om relationer mellan människor. En gripande berättelse om hopp, flykt och identitet.

Ett folk utan land är första delen i en trilogi. De andra delarna, Froi of the Exiles och Quintana of Charyn är ännu inte översatta till svenska.

Läs också

  1. Jellicoe Road

    Av: Marchetta, Melina Tipsat av: Emma Sigvardsson

    En minnesvärd bok där sjuttonåriga Taylor står i centrum för två historier som vävs ihop till en gripande berättelse om vänskap, skuld, kärlek och längtan.