Ensam

En delvis tidlös novell från 1903, där avskildhet och ensamhet betraktas.

Av: Strindberg, August
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

En novell skriven i självbiografisk stil. Novellen är skriven 1903, samma år som bröderna Orville och Wilbur Wright trotsade naturlagarna och Dorothy Levitt blev den första kvinnan i världen som tävlade i ett "motor race".

Betraktar andra

Novellen utspelar sig så klart långt innan informationssamhällets vedermödor, men behovet av avskildhet i kontext med skapande fanns redan då. Ensam inleds med en scen vid ett middagsbord där gamla vänner möts och berättelsen är egentligen ganska tidlös. Ensamhet och fantasi är intressanta teman. När huvudpersonen från avskildheten betraktar människorna omkring sig och börjar fantisera och skapa historier kring dem står det klart att ensamheten behövs för att skärskåda sig själv.

Omoderna könsroller

Jag älskar den här novellen, som jag tycker visar på en mer positiv och hoppfull August Strindberg och som håller än idag. En nyversion skulle däremot vara intressant. Ebba Witt-Brattström såg den här novellen som en mytologisering av det ensamma manliga geniet och fruarna är helt klart i vägen för huvudpersonens skapande, vilket såklart kan vara irriterande för en modern läsare. Jag hoppas ändå att fler hittar denna pärla på biblioteket.

  1. Den självbiografiske August Strindberg

    Skrivet av: Ingrid Magnusson

    I år är det hundra år sedan August Strindberg dog. Vi uppmärksammar Strindbergsåret 2012 med att erbjuda en läsguide till författarens självbiografiska verk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 24 april 2017