En viktig vinnande bok

2014 års vinnare i Barnens romanpris handlar om Rosita. Juryn var helt enig, 5768 visningar på youtube var den bok som hade viktigast budskap. Spännande är den också.

5768 visningar på youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson
– Är det sant? Wow!

Så låter det när juryn ringer upp Anita Santesson för att berätta den glada nyheten.

Boken 5768 visningar på youtube som hon har skrivit tillsammans med Ralf Novák-Rosengren har nämligen vunnit Barnens romanpris 2014.

Även Ralf Novák-Rosengren blir förstås väldigt glad.

– Det betyder jättemycket att bli utsedd till Sveriges bästa barnbok. Väldigt stort är det.

Juryns motivering

Så här lyder juryns motivering för vinnarboken: "I boken om resandetjejen Rosita finns allt: Musik och skinnskallar. Mod och spänning. Talangjakter och knivar. Det är en superviktig bok."

Juryn för Barnens romanpris 2014 Foto: Helene Almqvist
Alla barnen i juryn går i årskurs 6 i Karlstad. På sommarlovet fick de läsa böckerna som hade chans att vinna. Under hösten har de sedan pratat om var och en av de fem böckerna i ett eget radioprogram. Juryn har ofta tyckt olika om böckerna. Men en sak var de överens om, 5768 visningar på youtube var den bok som hade viktigast budskap.

Det är också en orsak till att författarna skrev boken. De ville berätta om hur det är att växa upp i en liten stad som ung tjej och tillhöra resandefolket. Att inte alltid få vara bara sig själv utan bli sedd som en representant för en hel grupp människor.

Fortsättning

Prissumman på 50 000 kronor är mycket välkommen. Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson håller nämligen på att skriva fler böcker om Rosita. Trots att de två bor på olika orter fungerar det perfekt att skriva ihop med hjälp av telefon och mejl, berättar Ralf Novák-Rosengren.

Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson Foto: Mattias Ahlm
– Nästan som en mystik, vi är en människa fast vi är två individer. Berättelsen fick vi till oss. Man kan säga att Rosita kom och ville ha berättelsen berättad och vi skrev bara hennes story. Det finns fler kvar att berätta, vi planerar i dagsläget fem till böcker.

Femte omgången

Barnens romanpris delades ut för femte året i rad. Årets omgång riktade sig till barn som är ungefär 9-12 år. De övriga fyra böcker som tävlade var Dödsknäpp av Håkan Jaensson, Barnhemmet av Cecilia Lidbeck, Augustinatt av Maud Mangold och Kärlekspizzan av Johan Rundberg.

Lyssna på juryns boksamtal och läs mer om Barnens romanpris på programmets webbplats. (Länken öppnas i ett nytt fönster.)

Text: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Foto: Helene Almkvist/Sveriges radio (gruppbild på juryn) och Mattias Ahlm (vinnarbokens författare)

 1. 5768 visningar på Youtube

  Av: Novák-Rosengren, Ralf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

En läskigt kuslig vinnarbok

Skrivet av: Åsa Zetterström

En klockren vinnare blev det i Barnens romanpris 2013. Glasbarnen av Kristina Ohlsson fick högsta poäng av alla fem jurymedlemmarna. Barnen i juryn ringde själva upp vinnaren.