En värmländsk Rasputin

Boltzius. Namnet får mig att tänka på någon naturvetenskapsman från medeltiden. Att det skulle tillhöra en värmländsk lumpsamlare och helbrägdagörare från sent 1800- och tidigt 1900-tal var helt otippat.

Fredrik August Boltzius
Fredrik August Boltzius föddes 1836 i byn Skåre i Grava socken. Hade det inte varit så att hans far tagit till flaskan, hamnat på obestånd och sett sin gård gå förlorad hade Fredrik August kanske gått ett annat öde till mötes. Inte blivit den sägenomsusade predikant och handpåläggare som han snart kom att bli.

Han tog sin fars nedgång och fall så allvarligt att han hamnade i alkoholism, depression och åtskilliga självmordsförsök. Han kom ut på andra sidan, frälst och förvandlad till en Guds predikant och helare. Hans tjänster efterfrågades inte bara av vanliga människor utan också av fint folk i samhällets övre skikt. Efterfrågad var han ända upp i kungahuset, där drottning Sofia var den förnämsta av dem alla.

Nu har helbrägdagöraren blivit seriefigur. Först dök han upp i Galago. Senare fick han sitt eget album, och vilket album! 361 sidor tjockt varav mer än två tredjedelar utgörs av kulturhistoriska anteckningar och noter.

Att David Liljemark fastnat för den märklige mannen beror inte på att han är helbrägdagörelsetroende utan på att han är släkt med Fredrik August Boltzius som var hans farmors farbror. En medveten bedragare var han inte men väl enfaldig, välmenande och godhjärtad. När miraklen uteblev blev förklaringen en och densamma; tron fattades.

Serieruta ur albumet Boltzius
Många böcker har skrivits om Fredrik August Boltzius. Både kritiska och hyllande. För två år sen kom en skrift som utgav sig för att vara undergörarens egen dagbok men som visade sig vara ett hopkok av andrahandsuppgifter, lögner och sakfel.

I de kulturhistoriska anteckningar om serieromanens verklighetsbakgrund som David Liljemark generöst bjuder på fick jag veta att Värmlands museum har en samling med 33 000 brev till Fredrik August Boltzius. När David Liljemark besökte Littfest 2011 och berättade om den beryktade helbrägdagöraren slog det mig att det bland alla släktpapper som kommit i min väg fanns ett brev från den märklige mannen till min farmor. 

Ivrigt påhejad av David Liljemark började jag leta. I skåp och flyttkartonger, i pärmar med samlade brev och i osorterade plastkassar. Inte skymten av något undergörande brev. Efter ett halvår hittade jag en avskrift av brevet jag sökte i en pärm högst upp i en av många flyttkartonger, som för ett decennium sedan fick tillfälligt boende hos en kusin i Västjämtland.

Serieruta ur David Liljemarks album
Brevet var daterat i slutet av december 1888. Där framgår att det inte var min farmor som sökt hjälp utan min farmors mor Anna Britta Pettersson. Det talas om ett kroppsligt besvär och Boltzius lovar att han ska be för henne vid två tidpunkter som han noga anger.

Han säger sig också ha skickat med en svetteduk som av de Boltziustroende ansågs besitta närmast magiska egenskaper. Den ansågs ha samma helande inverkan som handpåläggning av helbrägdagöraren själv.

Nu återstod att ta reda på om Anna Brittas brev fanns bevarat i den gigantiska brevsamlingen på Värmlands museum. Med David Liljemarks hjälp och arkivpersonalens insats letades det fram och efter ytterligare några dagar hade jag en kopia i min hand.

Det kändes märkligt att ta del av innehållet. Plötsligt blir hon levande för mig, min anmoder som liknar sina besvär med en kvinnas som omnämns i bibeln. Blodgång kallar hon det som drabbat henne och varken läkare eller mediciner har kunnat hjälpa henne. Hennes sista hopp står nu till Boltzius, vars förböner sägs ha hjälpt flera hjälpsökande i bygden.

Om förbönerna hjälpte henne får jag förmodligen aldrig veta men så mycket vet jag att något tackbrev inte står att finna i bland de tusentals breven i Karlstad.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Porträtt: Herman Södersten 1887
Illustrationer: David Liljemark (ur: Boltzius)

Illustration ur David Liljemarks seriealbum

 

 1. Boltzius

  Av: Liljemark, David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. F. A. Boltzius

  Undertitel: en bok om helbrägdagöraren från Värmland
  Av: Linge, Karl
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1959
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 3. Boltzius och andra gubbar

  Undertitel: en samling sägner och krönikor
  Av: Högberg, Olof
  Språk:
  Publiceringsår: 1920
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. F A Boltzius

  Av: Koster, Palle
  Språk:
  Publiceringsår: 1984
  Finns som: Bok

Universalnorrlänningen Mats Jonsson

Skrivet av: Anna Östman

Mats Jonsson berättar om hur han använt sitt serieskapande för att bearbeta sin uppväxt och sin relation till Norrland.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 3 februari 2012