En vänlig och provokativ konstnär

Ralph Steadman är en mångsidig konstnär med projekt i vitt skilda ämnen bakom sig. Mest känd är han för sina många och nära samarbeten med journalisten och författaren Hunter S. Thompson.

Ralph Steadman
Hans illustrationer är sällan särskilt gulliga och rara. Ralph Steadman porträtterar ofta de där detaljerna som många gärna döljer, men han lyckas också förmedla en enorm närvaro i sina motiv.

Gonzo föds

Det första samarbetet med Hunter S. Thompson ses som Ralph Steadmans stora genombrott och många förknippar hans konst med författarens drogrusiga berättelser. På deras första gemensamma jobb 1969 illustrerade han det reportage från galopptävlingen Kentucky derby som också innebar ett genombrott för Hunter S. Thompson. Det var första gången Gonzo-journalistiken mötte en större skara läsare.

Boken The joke's over handlar om de många åren av samarbete och vänskap med Hunter S. Thompson och innehåller en mängd illustrationer och foton. Ralph Steadmans ofta färgrika illustrationer och hans omisskännliga spretande och bläckplumpade skrivstil har även synts i vinkataloger, i opera- och balettföreställningar, på frimärken och på etiketter till ölflaskor.

The book of Jones är en bok för kattälskare, Benet i vädret handlar om hundar och i The grapes of Ralph utforskar han världens viner. Han har också gett ut en samling fågelporträtt med namnet Extinct boids som innehåller såväl utrotade fågelarter, som sådana som aldrig har funnits.

Flydde från kriget

Omslaget till boken The joke's over av Ralph Steadman
Ralph Steadman föddes i England men växte upp i Wales, dit familjen flyttade under andra världskriget. Han lärde sig göra tekniska ritningar under värnplikten och gick sedan en brevkurs i teckning.

Han flyttade så småningom till London och fick kämpa med tillfälliga uppdrag i tre år innan en större tidning tog in honom på en mer beständig basis. Han fortsatte samtidigt att utbilda sig vid flera olika college och jobbade samtidigt för flera brittiska tidningar som till exempel The Daily Telegraph.

Som förebilder nämner han i intervjuer sin konstlärare Leslie Richardson, konstnärerna George Grosz och John Heartfield, samt Leonardo Da Vinci.

Empati bakom karikatyrerna

Samtidigt som Ralph Steadmans bilder ofta har groteska och absurda inslag så beskrivs han bland annat som en vänlig, osjälvisk och empatisk person av människor som har intervjuat honom. En människa som både små barn och husdjur lätt knyter an till.

Ralph Steadman
Idag är hans politiska och socialrealistiska karikatyrer välkända, både i hemlandet och i världen. Han började arbeta med barnböcker redan i slutet av 1960-talet och har bland annat illustrerat utgåvor av Lewis Carrolls Alice in WonderlandAnimal farm av George Orwell och R. L. Stevensons Treasure island. Han har samarbetat med Bernard Stone i Kommissarie Mus och bidragit till en utgåva av Ambrose Bierces Djävulens ABC.

For no good reason är en dokumentärfilm om Ralph Steadman och hans arbete, med Johnny Depp som berättarröst, som tog regissören Charlie Paul 15 år att göra.

Här kan du hitta några av Ralph Steadmans verk och läsa mer om honom:
Ralphsteadman.com
Halley's komet-frimärken från 1986 Artikel på engelska om utställningen Ghosts of gone birds


Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Scott Billings, whartonds

  1. The joke's over

    Undertitel: bruised memories : Gonzo, Hunter S. Thompson, and me
    Av: Steadman, Ralph
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Litteraturvetenskap
    Finns som: Bok
  2. Kommissarie Mus

    Undertitel: en berättelse
    Av: Stone, Bernard
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1980
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
    Finns som: Bok
  3. Klagomunnen

    Undertitel: en vrång historia om det hårda livet
    Av: O'Brien, Flann
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1994
    Klassifikation: Keltisk skönlitteratur
    Finns som: Bok

Skapade en ny sorts journalistik

Skrivet av: Hannes Ferm

Journalisten Hunter S. Thompson blev känd för sin ärliga, råa författarstil och skapade en ny sorts journalistik. Vår skribent berättar här om några av hans mest kända verk.

Björn Berg – inte bara Emil

Skrivet av: Hans Millgård

Det är svårt att tänka bort hans bilder när vi föreställer oss Emil i Lönneberga. Men Björn Berg skapade inte bara sinnebilder av folkkära barnboksfigurer utan även otaliga illustrationer till tidningar och reseskildringar.

Berättar med kontraster

Skrivet av: Hans Millgård

I Eva Lindströms böcker gäller det att ha ögonen med sig, då bilden kan berätta oändligt mycket mer än texten. Men även för denna framgångsrika illustratör och författare var vägvalen inte alltid solklara.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 30 augusti 2013