En mörk strimma av ljus

En kärlekshistoria mellan två kvinnor i ett mansdominerat Damaskus. Ämnet är tungt men boken är läsvärd och den lämnar läsaren med både insikt och nya frågor.

När Hanan al-Hashimi slår upp dörren till sin makes sovrum och finner sin tjänsteflicka, och älskarinna, tillsammans med sin make är det upptakten till en kärlekshistoria återberättad ur både den priviligierade Hanan och tjänsteflickan Alyas perspektiv.

Alya blir utslängd och när hon vandrar längs gatan återkommer minnena från hennes uppväxt. Hanan ifrågasätter nu vad hon har gjort mot den enda personen som hon någonsin älskat.

Klassklyftor och starkt patriarkat

Boken utspelar sig i ett nutida Damaskus där patriarkatets makt är absolut och stora klasskillnader råder.
Hanan kommer från en högre klass och tjänarinnan Alya är uppvuxen i slummen. Båda är de utelämnade till männen, men deras förhållande till varandra är inte heller jämlikt.

Boken utforskar makt, sex och förhållandet sinsemellan. Vi får en inblick i två olika kvinnoöden i en mansdominerad värld.

Ämnet snarare än boken kan kännas tungt men ack så viktigt. Samar Yazbek är en modig och duktig författare och boken är både läsvärd och viktigt och lämnar läsaren med både frågor och insikter.